Wanneer kapitaalfonds Nazca vertrekt, ziet Herbex heil in onderdak bij grote groep

Herbex, een bedrijf uit Almería dat in Europa leider is in de teelt en afzet van verse kruiden, brengt elk jaar bijna 12 miljoen kilo aromatische planten op de markt. Ongeveer 5% daarvan beschikt over een biologisch certificaat. De kruiden worden geteeld op bijna duizend hectare verdeeld over Spanje, Senegal en Marokko. In oktober 2018 nam het durfkapitaalfonds Nazca Herbex over met een meerderheidsbelang van 80%. Drie jaar later zegt Rafael Martínez, CEO van het bedrijf, dat het niet uit te sluiten valt dat in de toekomst, als de belangrijkste aandeelhouder het bedrijf verlaat, Herbex onderdeel wordt van een grote agrofoodgroep.

Martínez heeft in een interview met de Spaanse nieuwsdienst Efeagro gezegd dat Nazca's terugtrekking nog niet meteen voor morgen is, maar zoals elk fonds – zo merkte hij op – "zoekt het een ingang maar vervolgens ook weer een uitgang". "En het gezond verstand zegt dat als het fonds zich terugtrekt, het zeer waarschijnlijk is dat Herbex zich bij een grotere groep zal voegen", vertelde hij.

Bronnen bij Nazca zeiden aan Efeagro dat het fonds gespecialiseerd is in "tijdelijk investeren" in "groeiprojecten in middelgrote bedrijven in Spanje" en dat het "veel ervaring heeft met familiebedrijven". "Onze missie is altijd om die bedrijven een professionaliseringsslag te laten maken in een vier-, vijf- of zesjarenplan", voegden ze eraan toe.

Bij Nazca verzekerden ze dat "er geen vaste datum" wordt gekleefd op de terugtrekking. Die kan vóór of na 2024 plaatsvinden, het jaar waarin de groep de doelstelling van € 80 miljoen omzet wil halen.

Ze voegden eraan toe dat ze nog niet in gesprek zijn over de overheveling van het aandeelhouderschap, maar dat ze al "benaderd zijn door geïnteresseerde ondernemingen, zowel uit de financiële als industriële sector."

Bron: efeagro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven