Ludger Nollet, Nollet Fruit:

"Gebruik sorteermachines heeft zijn weerslag op kwaliteit Belgische Golden"

Tholen - "Ik voorzie geen problemen voor de hardfruitmarkt", zegt Ludger Nollet van Nollet Fruit, dat gespecialiseerd is in Belgisch hardfruit. "De aankoop en verkoop is eigenlijk vergelijkbaar met vorig jaar. Rond nieuwjaar is het altijd wat minder, omdat bedrijven dan stil liggen natuurlijk. Het aanbod is er inmiddels echter genoeg en is in evenwicht met de vraag."

Ludger stelt dat de kwaliteit van sommige producten wel iets minder is dan voorgaande jaren. "De Belgische Golden is bijvoorbeeld een moeilijk product dit jaar. Ze zijn goed voor ze gesorteerd worden, maar na 2 à 3 dagen wordt alles wat ze te verduren krijgen door de sorteermachines zichtbaar. Als alles manueel gebeurt, heb je weinig tot geen last. Alleen alles met de hand uithalen en sorteren is voor grote bedrijven natuurlijk niet haalbaar, maar we zien wel dat het zijn weerslag heeft op bijvoorbeeld de Belgische Golden dit jaar."

De prijs van de appelen ligt, volgens de handelaar, redelijk laag. "Als je de prijzen vergelijkt, is het nog altijd gelijk aan die van 20/25 jaar geleden." Hoe dit komt, weet Ludger niet goed.

"De peren zitten echter wel redelijk goed in prijs", zo gaat hij verder. "De gevolgen van de gereduceerde export naar Wit-Rusland kan hier misschien impact op hebben. Bedrijven die normaal gesproken hun product daarheen sturen, zullen het nu op de Belgische markt brengen. Dit stijgende aanbod zal de prijs flink kunnen drukken."

Verder heeft de handel voor Nollet Fruit weinig te verduren gehad gedurende de pandemie en verloopt eigenlijk prima. "We mogen niet klagen", aldus Ludger. "Helemaal als je hoort hoe zwaar anderen het hebben gehad. Onze grootste afzet zit bij winkeliers, die mochten blijven werken. Zeker in het begin van corona zijn veel consumenten weggebleven van de supermarkten en naar lokale winkeliers gegaan. Dit heeft ervoor gezorgd dat onze verkoop eigenlijk altijd goed bleef."

Voor meer informatie:
Ludger Nollet
Nollet Fruit
+32 (0)2 245 72 81
Ludger.nollet@skynet.be


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven