Overzicht wereldmarkt limes

De wereldmarkt voor limes krijgt momenteel een opleving, omdat de horeca in veel landen weer opengaat, waardoor de vraag naar deze citrusvrucht toeneemt. Markten als Nederland verwachten dat deze trend zich in de loop van het jaar zal doorzetten, nu de toeristen- sector na de Covid-19-pandemie weer op gang komt. Een groot deel van de aanvoer van limes op de Europese en Amerikaanse markten is momenteel afkomstig uit Brazilië en Mexico, ondanks aanhoudende verzendingsproblemen, terwijl Zuid-Afrika en Australië zich richten op hun binnenlandse aanvoer. Met name in Zuid-Afrika is de vraag naar limes toegenomen, omdat de Mexicaanse keuken, waarin limes een veel voorkomend ingrediënt zijn, in het land populairder wordt. Niet alles is echter goed nieuws voor limes, want zowel Mexico als Zuid-Afrika hebben te maken gehad met zware regenval in hun teeltgebieden, waardoor het fruit flink is aangetast en de voorraden zijn afgenomen.

Nederland: markt voor limes trekt verder aan
Hollandse importeurs verwachten dat de markt voor limes verder zal aantrekken. “In de Braziliaanse productiegebieden heeft het haast onophoudelijk geregend en dat zorgt voor een forse reductie van de oogst. De verwachting is dan ook dat de markt zal leeglopen. Prijzen liggen nu nog op een niveau rond de 5-6 euro, maar daar zullen de komende weken nog wel een paar euro bijkomen. Januari was geen slechte maand, maar ik vind de afzet deze maand wat afzwakken. Aan de vraagkant is het positief dat de horeca verder open is gegaan. Tegelijkertijd is de sluitingstijd nog niet van dien aard dat dit echt de consumptie van limes weer in beweging heeft gebracht. Dat zal naar verwachting weer gaan gebeuren als mensen weer op vakantie gaan en het toerisme weer tot leven komt."

Duitsland: Limes uit Brazilië en Mexico domineren de markt
Een groothandelaar uit Noordrijn-Westfalen betrekt de limes momenteel via een importeur uit Rotterdam en koopt ze in voor 7-8 euro per kist. Hij verkoopt gewoonlijk tussen 100-150 kisten van 4 kg, maat 54, per week. Momenteel verkoopt hij slechts ongeveer 70-80 kratten. Volgens de handelaar worden de limes gekenmerkt door een topkwaliteit met rijk sap en hebben ze slechts weinig vlekken op de schil. Er zijn de laatste tijd ook geen leveringsproblemen geweest. 

Een grote importeur uit Noord-Duitsland importeert ook Braziliaanse limes. Hij zei dat hun invoer sterk is toegenomen, omdat de vraag in het binnenland is gedaald. Brazilië exporteert nu veel naar het buitenland, vooral naar Europa met vooral Perzische of Tahitiaanse limes, een pitloze variëteit. Ook populair is de Sutil-variëteit met dunne schil. Het Braziliaanse product kan bijna het hele jaar door worden aangeboden, wat ook te maken heeft met de toenemende professionalisering ter plaatse.

In Mexico daarentegen is de binnenlandse vraag veel groter en worden meer producten uitgevoerd naar de VS en Canada. Ook voor Mexicaanse producten zijn de volumes toegenomen. Voor de Duitse en de Europese markt worden de limes uit Mexico pas weer in mei verwacht en zullen zij waarschijnlijk tot december duren. 

De prijzen voor limes zijn de afgelopen weken relatief stabiel gebleven. Ook de marktomstandigheden zorgden voor een eerder gematigde vraag.

Italië: Limes uit Brazilië en Mexico op de Italiaanse markt
In Italië is de markt voor limes momenteel stabiel, na een opleving in december in de aanloop naar de feestdagen, toen het aanbod van het citrus van diverse oorsprong was. Sinds enkele weken daalt de vraag.

Een groothandelaar in Noord-Italië: "De consumptie gaat niet omhoog of omlaag. Op dit moment ligt de gemiddelde inkoopprijs rond de 5 euro per verpakking van 4,5 kg voor limes uit Brazilië, ongeveer 1,20 euro per kg. Bij verkoop moet je meestal 2 of 3 euro extra rekenen. Mexicaanse limes zijn beperkt op de markt en hebben over het algemeen een gemiddelde inkoopprijs van 1,50 euro per verpakking van 4 kg meer dan het Braziliaanse product."

Spanje: Uitstekende start voor 2022 Spaanse limesmarkt
2021 bleek een zeer goed jaar voor de limesverkoop in Spanje en 2022 begint beter dan verwacht, hoewel het grote logistieke uitdagingen met zich mee zal brengen. "De maand januari is positief verlopen, met prijzen tussen 6 en 7 euro per karton van 4,5 kg. Dit begin van het jaar is beter geweest dan verwacht. Er zijn veel vertragingen geweest bij de aankomst van de schepen van oorsprong en dit heeft ervoor gezorgd dat het aanbod meer gespannen zou zijn dan in andere jaren, rekening houdend met het feit dat er in januari gewoonlijk minder vraag is," zegt een importeur. "Januari en februari zijn geen maanden van grote consumptie van limes, zodat het nog moeilijk is om met dit product een grotere reactivering van het cateringkanaal te zien dan in 2021. Voorlopig is de consumptie rustig, maar het is te hopen dat in het voorjaar, en als de indicatoren van de pandemie blijven verbeteren, de consumptie zal aantrekken."

"We komen uit een goed 2021 waarin de verkoop in de zomer zeer goed ging," herinnert de importeur zich. De goede beschikbaarheid van het product uit Brazilië heeft ook geholpen om de verkoop goed te ontwikkelen. Brazilië exporteerde vorig jaar namelijk 30% meer volume dan het jaar daarvoor, terwijl Mexico in Europa minder product verkocht als gevolg van een lagere productie door weersproblemen. Bovendien heeft een gedeeltelijke opening van de toeristensector en van restaurants in het algemeen de verkoop van limes geholpen."

Volgens de importeur zijn er verschillende uitdagingen met betrekking tot de distributie van limes: Enerzijds blijft de logistiek de importstroom bemoeilijken met vertragingen van de schepen en documenten die later aankomen dan het fruit zelf. Anderzijds kunnen de gezondheidsautoriteiten niet zoveel werk aan en blokkeren de nieuwe verordeningen in sommige gevallen het fruit bij aankomst. Ook de gestegen logistieke kosten zullen de komende maanden een uitdaging vormen, niet alleen voor limes, maar voor alle fruitsoorten. Het is een uitdaging op macro-economisch niveau in het algemeen. Op dit ogenblik importeert Spanje hoofdzakelijk uit Brazilië.

Zuid-Afrika: Toenemende populariteit van limes
De maanden januari en februari zijn het hoogseizoen voor limes in Zuid-Afrika. Het aanbod van dit citrus is momenteel groot en de prijzen zijn laag, zoals telers in deze tijd van het jaar verwachten. Een teler van Lowveld-limes zegt dat de limesprijzen vorig jaar hoog waren terwijl het aanbod lokaal laag was: tussen R140 (7,90 euro) en R180 (10,20 euro) voor een zak van 3 kg van juli tot november; momenteel ligt de prijs rond R30 (1,70 euro) per zak.

De groeiende populariteit van Mexicaanse restaurants in Zuid-Afrika en de opheffing van de coronavoorschriften hebben de vraag naar limes gestimuleerd.

Er is veel vruchtval in de limesboomgaarden als gevolg van de grote hoeveelheden regen en de vele bewolkte dagen in Zuid-Afrika deze zomer hebben de groei vertraagd.

Hoewel Zuid-Afrika zeer weinig limes exporteert, worden er tegen het seizoen in toch wat limes uit Brazilië ingevoerd.

Noord-Amerika: Hoge prijzen voor limes op de Noord-Amerikaanse markt zullen naar verwachting aanhouden
De prijzen voor limes op de Noord-Amerikaanse markt blijven hoog en zullen dat naar verwachting ook in de nabije toekomst blijven.

"Drie weken geleden ging de markt van 24 dollar naar een hoogtepunt van 60 dollar FOB Texas," zegt een verlader. "Ik denk dat de markt op korte termijn hoog zal blijven, misschien wel tot half maart. Er is echter een prijspunt waarop de mensen gewoon zullen stoppen met de aankoop van limes. Maar het is moeilijk in te schatten wanneer dat is."

Wat drijft de hogere prijzen op dit moment? "De limesmarkt is een achtbaanrit of een jojo," zegt de verlader. In januari bijvoorbeeld werden er inconsistente ladingen vanuit Mexico naar Zuid-Texas vervoerd, het grootste punt van binnenkomst voor limes in de VS. Volgens de USDA werden er in de week die eindigde op 27 januari 622 ladingen vervoerd, terwijl er in de week die eindigde op 20 januari 379 ladingen werden vervoerd. "Deze schommelingen zijn niet noodzakelijkerwijs de schuld van de telers of de producenten. Zestig procent van alle limes in Mexico komen via Veracruz en de stad Martínez de la Torre," zegt hij.

Maar dankzij de weersomstandigheden in heel Mexico is de teelt van limes ook mogelijk geworden in andere delen van Mexico, in regio's waar 10 tot 15 jaar geleden nauwelijks of geen limes werden geteeld. Deze regio's zijn goed voor de resterende 40 procent van de Mexicaanse productie. "Dat is de schommeling in de markt waar niemand vat op heeft. In dit geval probeerden ze een productietekort te voorspellen, maar ze vonden elders limes, uit die kleinere teeltzones," zegt hij.

Limes kunnen ook lastiger te oogsten zijn. "Limes kun je ruwweg vier keer per jaar oogsten, dus 90-100 dagen van bloem tot vrucht," zegt de verlader. "Maar, rekeninghoudend met deze microklimaten, moet je ze ook op het juiste moment oogsten. Limes hebben een optimaal punt waarop je ze moet oogsten."

Ondertussen blijft de vraag naar het citrusproduct groeien. "De consumptie neemt elk jaar toe. Maar om dat aan te vullen, zijn er meer productiegebieden bijgekomen. Dus wat 10-15 jaar geleden een groot aanbod was voor een lage markt, is vandaag het tegenovergestelde," zegt de verlader.

Hij merkt echter wel op dat de vraag momenteel aan de lage kant is, wat grotendeels te danken is aan het weer. "Als het slecht weer is in de VS, als het koud is en sneeuwt, vooral in het noordoosten, met de grootste bevolkingsconcentratie van het land, willen de mensen niet naar buiten. Koud weer vermindert de vraag naar limes," voegt hij eraan toe. 

Australië: Goede prijzen voor limes door export die import inhaalt
De aanvoer van limes is momenteel goed en op de meeste grote Australische markten worden ze voor een goede prijs verkocht. De markten van Sydney melden dat het citrus overvloedig beschikbaar is en zeer betaalbaar tegen $3-$7 per kilo of 30¢-60¢ per stuk, wanneer ze in bulk worden gekocht. In de grote supermarkten ligt de kostprijs iets hoger, namelijk op $ 80 tot $ 1,30. In de zomermaanden stijgt de vraag naar citrus, omdat de consument de limes in tropische drankjes en kook- en saladegerechten wil gebruiken.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt druiven


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven