Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hans Wilmink van De Zilte Smaak:

"We willen een kleine schakel zijn in de oplossing die zilte teelt heet"

Tholen - Zijn zilte groenten de oplossing voor verzilting van de landbouwgrond? Hans Wilmink van De Zilte Smaak, een kleine stichting op Terschelling, vindt van wel en wil deze oplossing onder de aandacht brengen. "Op Terschelling liepen er een aantal jaar geleden 3 mensen met hetzelfde idee rond", vertelt Hans. "Flang Cupido, Ria Laanstra en ik zagen dat er al veel zilte groenten groeien in de vrije natuur op ons eiland. Hier wilde we wat mee en uiteindelijk konden we op een klein stukje grond gaan telen.

De stichting drijft voornamelijk op een groep hardwerkende vrijwilligers. "Al het noeste werk op het land wordt door enthousiaste eilanders gedaan. Samen willen we kennis ontwikkelen over de kweek van zilte en zilt resistente gewassen en hun mogelijkheden bekend maken."

De vraagkant is dan echter ook een punt van belang. "Hier willen we op Terschelling een kleine, maar impactvolle schakel in zijn. Er kan nog zo’n mooie oplossing zich aanbieden maar als niemand ervan weet, heb je er niks aan. Daar ligt onze focus; het onder de aandacht brengen van mooie producten als zeekraal en zeeaster, maar ook haar toepassingen als zeekraalchips of een prachtige pesto van zilte groenten. Deze groenten leveren we ook aan de lokale horeca. Het zijn natuurlijk seizoensgroenten, dus komen koks zelf kijken wat we hebben en gaan er vervolgens mee aan de slag."

"Bovendien komen er op ons eiland veel toeristen die je het verhaal kunt vertellen. Flang geeft excursies, waardoor bezoekers bij ons alles kunnen ervaren en proeven. Mensen willen toch graag nieuwe dingen proberen op vakantie. Hoe mooi is het dan als je de kennis kunt delen en wellicht nemen ze het verhaal of product mee naar huis, waar ze er weer over vertellen in hun omgeving. Zo kun je een olievlek creëren." 

Wereldwijd zijn de gevolgen van zeespiegelstijging en bodemverzilting een probleem. Vele hectare landbouwgrond gaan hierdoor verloren. Een oplossing voor deze problematiek biedt zich hiermee echter aan. "Wij zijn zeker niet het enige project dat hier aandacht voor vraagt. Zo is er in Nederland al redelijk wat zilte teelt, wordt zeekraal al commercieel geteeld en is De Zilte Smaak partner in het InterReg-Project 'SalFar', die onderzoek doet naar de mogelijkheden van de zilte teelt. Bovendien is er veel contact met Marc van Rijsselberghe en Pier Vellinga, pioniers in Nederland." Op deze manier hoopt de stichting een klein onderdeel te zijn van een grote oplossing. 

Voor meer informatie:
Stichting De Zilte Smaak 
Tordelenweg 7 
8896 JK, Hoorn - Terschelling
info@deziltesmaak.nl 
www.deziltesmaak.nl