Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse knoflook van Voghiera bewaart goed, maar afzet neemt af

Er liggen niet echt obstakels op de weg voor de afzet van knoflook in Italië, en met name van de Knoflook van Voghiera met beschermde geografische aanduiding, maar zeggen dat de verkoop vlot verloopt, is een brug te ver. "Het ontbreekt wat aan animo op de markt", zeggen Ettore Navarra en Alessandro Evangelisti van het Italiaanse teeltbedrijf Le Aie. "De knoflook verkoopt wel, maar de vraag blijft toch wat achter. De hoogdagen van de lockdown in 2020, toen iedereen zich haastte om het product in te slaan, zijn voorbij."

Hoewel ze niet klagen over de huidige situatie, kunnen de twee eigenaren niet anders dan een vergelijking maken met de afgelopen jaren: "In deze eerste weken van januari is er sprake van een stagnatie in de consumptie en ook de horeca, die nog niet op volle capaciteit draait, helpt de sector niet vooruit. De inflatie zet een beetje een rem op de uitgaven van de consument."

"De Knoflook van Voghiera BGA bewaart goed en als de verkoop doorgaat zoals nu, zullen we genoeg volumes hebben om product te kunnen leveren tegen het begin van volgend seizoen."

Ettore Navarra en Alessandro Evangelisti tijdens de oogst van 2021

De volgende oogst baart qua productiekosten veel meer zorgen dan het voorbije seizoen. "Momenteel zien we een sterke stijging van de kosten van verpakkingsmateriaal, zowel van de netjes als van de dozen. De prijs voor de netjes is met 30% gestegen, het karton is verdubbeld in prijs. Terwijl in 2021 de teelt- en droogkosten nog binnen de normale waarden lagen, zijn die voor de volgende oogst verdubbeld en verdrievoudigd. En dan zijn er nog de stijgende kosten van elektriciteit en gas. We zullen daar toch rekening mee moeten houden bij de prijszetting voor 2022/23."

Wat de Italiaanse teelt betreft, spreken de statistieken voor zich: "Italië produceert ongeveer 50% van de knoflook die het consumeert. Vanaf februari is het grootste deel van het product buitenlands, voornamelijk Spaans. Als de markten de consument Italiaans product willen aanbieden, zullen ze zich moeten richten tot bedrijven zoals dat van ons, die traceerbaarheid aanbieden over de gehele toeleveringsketen en in staat zijn knoflook te leveren met garantie van zaaigoed tot schap", besluiten Evangelisti en Navarra.

Voor meer informatie:
Le Aie Società Agricola
Via Provinciale, 15/b
44019 Gualdo di Voghiera (FE) - Italië
Tel: +39 348 3108975
ettore@leaie.com  
www.leaie.com 

Publicatiedatum: