Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Statement Sjaak van der Tak over appjes in GMO-kwestie

Sjaak van der Tak is gisteren genoemd in berichtgeving na onderzoek en berichtgeving van Het Financieele Dagblad naar Nederlandse fraude met Europese GMO-miljoenen. Op de website van LTO Nederland heeft de voorzitter gisteren in de loop van de dag een statement geplaatst. Dat luidt als volgt: 

Het Financieele Dagblad bericht vandaag over het conflict tussen het Ministerie van LNV en de Europese Unie met betrekking tot de terugbetaling van GMO-subsidies waarmee vermoedelijk is gefraudeerd.

Ook mijn rol richting het Ministerie van LNV komt daarbij aan de orde.

Veranderende spelregels voor Europese GMO-subsidies hebben in het verleden tot sectorbrede onrust geleid: ondernemers gingen verplichtingen aan voor meerjarige investeringstrajecten maar werden geconfronteerd met (al dan niet administratieve) subsidievereisten die vervolgens lopende het traject veranderden. De zorgen die veel telers in het Westland hier zo’n 10 jaar geleden over hadden zijn destijds ook met mij in mijn toenmalige rol als burgemeester van de gemeente besproken. De impact was en is immers breed; tot op de dag van vandaag zijn ondernemers terughoudend met het aanvragen van deze subsidie.

Red Star heeft aan mij gevraagd een uitnodiging tot een gesprek met het ministerie over te brengen. Hierover heb ik op ambtelijk niveau in 2021 enkele keren contact gehad.

Ik heb daarbij geen inhoudelijke inmenging gehad en slechts de wens tot een gesprek tussen overheid en belanghebbenden overgebracht. Ik heb me derhalve ook buiten de vraag willen houden wat een ‘correcte afhandeling’ van de kwestie is omdat er dan juist inhoudelijke bemoeienis zou zijn.

Omdat de kwestie een Europese en bredere dimensie voor de gehele sector heeft heb ik inderdaad verzocht mij over de verdere afhandeling te informeren. Dat gaat dus over de afhandeling tussen de ‘nationale overheid’ versus ‘Europa’.

Het klopt dat ik in een app de heer Van der Kaaij heb geïnformeerd. Deze app is meer als update bedoeld en kan mijn inziens lastig gekwalificeerd worden als inhoudelijke inmenging. Toch begrijp ik dat ik het voor de beeldvorming beter niet had kunnen doen. Ondanks mijn zuivere bedoelingen heb ik besloten om me vanuit mijn huidige functie en rol bij LTO Nederland niet meer met deze kwestie in te laten.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven