Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Intercitrus (Spanje)

"Fatale citrus greening gevonden in Israël, Spaanse telers staan op scherp"

De bevestiging door de Israëlische autoriteiten van de detectie van Diaphorina citri in Israël zet de hele Europese citrussector op scherp. Het gaat om de Aziatische citrus psyllid (ACP), het insect dat de meest agressieve stam van citrus greening (Huanglongbing of HLB) overdraagt. Het is de meest verwoestende citrusziekte ter wereld, niet alleen omdat het de dood van de bomen veroorzaakt, maar ook omdat er geen remedie bekend is.

"Nadat duidelijk is geworden dat het insect zich heeft aangepast aan het mediterrane klimaat, is de situatie buitengewoon ernstig te noemen", zo stelt de Spaanse Interprofessionele Organisatie voor Citrusteelt (Intercitrus). "Als het insect Spanje bereikt, zal onze sector lijden onder de aanwezigheid van de twee HLB-vectoren, namelijk ACP en de Afrikaanse Trioza erytreae, een insect waarvan de populatie zich al uitstrekt van het zuiden van Portugal tot Baskenland."

Het zou dus slechts een kwestie van tijd kunnen zijn voordat de bacterie zijn intrede doet in Spanje en Europa en zich ongebreideld verspreidt. Volgens een studie uitgevoerd op basis van prognoses van wat er in Florida (VS) is gebeurd, zou in dergelijke omstandigheden de Spaanse citrussector in 7 jaar halveren en in minder dan 15 jaar verdwijnen. "Deze alarmerende prognose zou de Europese Commissie moeten dwingen om haar fytosanitair beleid aan te passen en zonder verder uitstel en systematisch afdoende maatregelen te nemen tegen de belangrijkste bedreiging van de Europese citrusteelt."

"De Europese Unie heeft binnenkort al de eerste kans om actie te ondernemen, wanneer op 31 januari en 1 februari het Permanent Fytosanitair Comité bijeenkomt. Ze zullen zich ook moeten buigen over de te nemen maatregelen om de groeiende dreiging van twee andere, door de EU zelf als meest destructief bestempelde ziekteverwekkers in te dammen: Thaumatotibia leucotreta en Phyllosticta citricarpa", luidt het.

In 2019 werd een studie voorgelegd aan de Europese autoriteiten en de publieke opinie, gebaseerd op de evolutie van de citrusteelt in Florida sinds de verschijning van HLB in deze Noord-Amerikaanse staat. "De conclusies van de studie lieten geen twijfel bestaan over de ernst van de ziekte: in 7,5 jaar na de mogelijke introductie van de ziekte zou de teelt van sinaasappelen, mandarijnen en citroenen halveren (van 7 tot 3,6 miljoen ton) en na 15 jaar zou de citrusteelt grotendeels verdwenen zijn", geeft Intercitrus aan.

Evolutie van de citrusteelt in Florida (in ton)

Volgens die studie zou het verdwijnen van de Spaanse citrussector ook onderstaande gevolgen hebben:

  • Het verdwijnen van 79.000 directe en 200.000 indirecte banen.
  • Het verdwijnen van een handelsvolume met een gemiddelde waarde van € 4 à 4,31 miljard per seizoen.
  • Grote ecologische impact door het in onbruik raken van 300.000 hectare citrusteelt, die vandaag de dag honderdduizenden tonnen CO₂ afvangt.
Publicatiedatum: