Vietnamese kokosnotenexport richt zich voornamelijk op China

Als gevolg van de trage inklaring bij de douane aan de grens tussen China en Vietnam lopen containers met fruit vertraging op waardoor een deel van het fruit bederft. Vietnamese fruitimporteurs hebben momenteel met veel uitdagingen te maken. Rose is verkoper bij de Vietnamese fruitexporteur True Fruits. Ze vertelt over de huidige omstandigheden binnen de lokale kokosnotensector. 

Het waarborgen van de kwaliteit en versheid van fruit gedurende het transport is momenteel één van de grootste uitdagingen voor de fruitsector. "De transittijd is langer als gevolg van de pandemie en vaak is de geschatte aankomsttijd niet nauwkeurig. Wanneer het fruit de retail eindelijk bereikt, kan de houdbaarheid ervan niet meer  worden gegarandeerd."

Eind 2021 voerden de Chinese autoriteiten een tijdelijk importverbod op Vietnamees fruit in. Er stonden toen veel containers met dragonfruit, jackfruit, watermeloenen en mango's bij de grens tussen Vietnam en China. Veel fruit bedierf al binnen enkele dagen. Sommige handelaren besloten hierna hun verkoopstrategie aan te passen door hun fruit tegen veel lagere prijzen op de binnenlandse markt af te zetten. 

Op de vraag hoe het bedrijf met de situatie omgaat, antwoordt Rose: "We exporteren het merendeel van onze producten per zeevracht. De zeevrachttarieven zijn echter drie keer hoger dan voorheen en bovendien is er een nijpend tekort aan containers. We kunnen onze importeurs echter wel garanderen dat zij de producten zullen ontvangen."

"In september vorig jaar begonnen we met zeevrachtverlading. Op dat moment voerde de Vietnamese overheid een lockdown in en werden veel exportroutes afgesneden. We moesten dus op zoek gaan naar alternatieven," legt Rose uit. "Vanwege de lockdown en de hoge vrachttarieven zagen we ons genoodzaakt om een deel van ons exportplan te schrappen. We exporteerden zo'n 20% tot 30% minder dan gepland."

"We doen er alles aan om telers te steunen door redelijke prijzen voor hun producten te betalen en door langlopende overeenkomsten af te sluiten, zodat ze een stabiel inkomen hebben. Ook hebben we onze tuinbouwingenieurs ingeschakeld om telers te helpen biologische teeltmethoden onder de knie te krijgen."

Kokosnoot
Bruine Vietnamese kokosnoten bevatten ongeveer 300ml vers kokoswater. De kokosnoten zijn tot wel vier maanden houdbaar. "Onze bruine kokosnoten dragen het biokeurmerk en kunnen zodoende naar veel regio's worden geëxporteerd waar een dergelijk keurmerk wordt gevraagd."

Naast ruwe kokosnoten bracht True Fruits vorig jaar ook de nieuwe 'Macapuno'-kokosnoot op de markt. "De Vietnamese Macapuno, in het Vietnamees Dừa Sáp' genaamd, is een kokosnoot die vrijwel geheel gevuld is met vruchtvlees. Het is een kokosnootmutatie met dikker, sponsachtig vruchtvlees. Hierdoor is het kokoswater kleveriger dan normaal kokoswater," legt Rose uit. "Naast het drinken van het kokoswater kunnen mensen deze kokosnoot gebruiken voor het bereiden van bijvoorbeeld smoothies, ijs, jam en salades."

Naast kokosnoten exporteert True Fruits ook grote hoeveelheden andere exoten, waaronder pomelo's, limes en dragonfruit.

Voor meer informatie: 
Ms. Rose
True Fruits Limited company
+84 (0) 986 709 954
info@truefruitsco.com
www.truefruitsco.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven