Spin-off van Groenteproductie Flevoland

Lekker Goedkoop: “Deze omzet werd ons in de schoot geworpen”

Tholen – Ondernemers werden creatief in coronatijd. Groenteproductie Flevoland ving gederfde inkomsten uit horeca tijdelijk op door Groente & Fruit Boxen te gaan verkopen aan particulieren. Het werd booming business. Begin 2021 besloten Gert Koekoek en André Weijmer het concept door te ontwikkelen en samen Lekkergoedkoop.nl op te starten “Deze omzet werd ons in de schoot geworpen, zonde om weg te gooien.”


Gert Koekoek (l) en André Weijmer in de loods met bestelde producten voor de komende afhaaldag van Lekker Goedkoop

Het begon op het kantoor van Groenteproductie Flevoland waar de twee mannen tijdens de koffie het nieuws over de eerste lockdown verwerkten. Wat te doen met de al bestelde handel en de handel op voorraad? “We leveren voor het grootste deel aan maaltijd-producenten en dat liep natuurlijk door. Zo’n 20 procent van de omzet is horeca en bij elkaar was het best veel product dat we hadden staan. Mijn oog viel op een paar kartonnen dozen die boven op de kast lagen (deze dozen werden gebruikt voor export van kool naar Noorwegen) en dacht: 'We gaan boxen verkopen!'”, vertelt Gert. “Dat was 10 uur ’s ochtends, om half 11 zetten we een Groente & Fruit box op Facebook die mensen konden afhalen.”

Binnen de minuut beet
Het vervolg: Om één minuut over half elf hadden ze de eerste bestelling binnen. Ook werd het bericht vlot gedeeld. Media pikten het op en de volgende ochtend stond de NOS en Omroep Flevoland bij Groenteproductie Flevoland op de stoep en kwamen ze live in het NOS journaal. Eindresultaat van de spontane ingeving: 2000 Groente en Fruit boxen die met kunst en vliegwerk in elkaar werden gezet. “Niets aan verdiend, maar het gaf wel lekkere energie en het aller belangrijkste, we konden onze mensen aan het werk houden,” aldus Gert.

Na een weekendje uitrusten besloten ze het ‘kunstje’ de week erop te herhalen en zo liep het week na week door. “Ik dacht altijd: 'Als de horeca weer opengaat is het einde oefening', maar in januari 2021 verkochten we gemiddeld 1.000 tot 1.200 boxen in twee dagen tijd en hadden we inmiddels drie afhaalpunten in Almere, Dronten en Hardenberg. We vonden het eigenlijk zonde om deze omzet, waarvan we het idee hadden dat die ons in de schoot is geworpen, weg te gooien.”


De inpakloods op afleverdag

Aangezien het idee door hen beiden werd ontwikkeld en André de ambitie heeft en Gert de wens heeft dat André bij Groenteproductie Flevoland mede-aandeelhouder wordt, vonden ze het een goed idee om alvast samen Lekkergoedkoop.nl op te richten, geheel onafhankelijk van Groenteproductie Flevoland. Op deze manier kunnen beide heren wennen aan het gezamenlijk besturen van 1 bedrijf.

Keep it simple
Lekkergoedkoop.nl, minder betalen, zelf afhalen. Deze slogan zegt al veel over het achterliggende concept. Uitganspunt is: keep it simple, dus geen abonnementen en geen storytelling. Het product verkoopt zichzelf vanwege de goede prijs/kwaliteitsverhouding.

Wekelijks stelt Lekkergoedkoop.nl een Groente & Fruit box samen voor 14,99 euro per box en vermarkt deze via social mediakanalen. Op de website kunnen klanten een afhaalpunt met aangegeven tijdslot selecteren, de bestelling plaatsen en online afrekenen. Lekkergoedkoop.nl zorgt dat de bestelling bij het gekozen afhaalpunt klaarstaat.

De Groente & Fruit Boxen wisselen wekelijks, afhankelijk van wat er op de B2B AGF-markt in de aanbieding is. “Voor ons is dat ook telkens een verrassing. Het gaat om producten van goede kwaliteit, waar wij binnen onze kanalen goedkoop aan kunnen komen. Om het bestelbedrag per drop te vergroten hebben we ook wat andere producten toegevoegd zoals o.a. kisten perssinaasappelen, blauwe bessen, maar ook eieren, diverse soorten kaas, pure vruchtensappen van Flevosap en nog veel meer. De Groente en Fruit Boxen zijn de standaard de andere producten kunnen per week wisselen, afhankelijk van het aanbod vanuit de markt. We willen de keuze echter niet te groot maken, anders wordt het te bewerkelijk voor de afhaalpunten.”


Afhaalpunten van Lekker Goedkoop

Gezien de grotere volumes die in een keer worden aangeschaft, slaat Lekkergoedkoop.nl vooral aan bij gezinnen. Afhaalpunten liggen in een straal van 100 km rondom Dronten. Het zijn er inmiddels ruim 30 en wekelijks worden er nieuwe afhaalpunten aangesloten. De afhaallocatie, veelal een verswinkel, krijgt een aantrekkelijke vergoeding voor hun diensten en zijn daarom, en om de extra klandizie die het meebrengt, graag bereid om mee te werken. Gemiddeld zijn er zo’n 30 tot 50 bestellingen per afhaalpunt. De verwachtingen voor de afhaalpunten in Amsterdam waren hooggespannen, maar die moesten naar beneden worden bijgesteld. “Misschien dat in Amsterdam het aanbod al vrij groot is. Het beste lopen de dorpen en steden waar de traditionele groenteboer verdwenen is”, is de analyse.

Groeien en klein blijven
Het runnen van twee bedrijven is goed te doen. De meer gelijkwaardige rolverdeling tussen André en Gert bij Lekkergoedkoop.nl is enigszins wennen, maar verloopt in goede harmonie en is een mooi leerproces. André’s eerste verantwoordelijkheid is en blijft het aansturen van Groenteproductie Flevoland. Gert heeft zijn handen vrij voor Lekkergoedkoop.nl, maar alle belangrijke beslissingen nemen ze samen. Het is ook gemakkelijk schakelen, zo samen op kantoor. Bovendien zijn de bedrijfsprocessen van Groenteproductie Flevoland én die van Lekker Goedkoop zo veel mogelijk geautomatiseerd. Als voorbeeld noemt Gert de orderpick-lijsten voor de afhaalpunten. Deze worden geheel geautomatiseerd gegenereerd. Er komt geen rekenmachine of Excel-bestand aan te pas. Ook de vergoedingsfacturen worden automatisch aangemaakt. Het hele proces van bestellen door de klant tot afleveren bij de afhaalpunten is geautomatiseerd. Dit is ook echt nodig om de komende maanden te kunnen opschalen. 

Dat maakt dat er tijd is om te ondernemen, te groeien en toch “klein” te blijven. “We hebben het rustiger dan vijf jaar geleden, terwijl we in klantenaantal zijn verdubbeld”, besluit Gert.

Voor meer informatie:
André Weijmer
+31 (0)6 5099 0122
info@gpflevoland.nl

Gert Koekoek
Gert@gpflevoland.nl 

GroenteProductie Flevoland B.V.
Installatieweg 2
8251 KM Dronten
Tel: 0321-312492
info@gpflevoland.nl 
www.gpflevoland.nl 

Lekker Goedkoop
www.lekkergoedkoop.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven