Overzicht wereldmarkt paprika's

Een koude en donkere start van het jaar is in veel landen nadelig geweest voor de paprikaproductie. In Nederland en België hebben veel telers er vanwege de hoge energieprijzen voor gekozen de koude periode niet te bestrijden, waardoor de oogst met een paar weken is uitgesteld. In Spanje wordt door de lagere temperaturen in november voor de volgende maand een daling van de productie voorspeld, terwijl de vooruitzichten in Israël ondanks de vertraging positiever zijn, omdat de productie waarschijnlijk weer zal aantrekken als de temperaturen stijgen.

Nederland en België: Donker weer en energiecrisis vertragen paprikaoogst
De producties in Nederland en België zijn vertraagd, zowel vanwege uitgestelde aanplant als weinig groeizaam weer. De energiecrisis met als gevolg hoge gas- en elektraprijzen is hier de oorzaak van. Bovendien dreigt januari een historisch donkere maand te worden. Ook dat zet een rem op de teelt. Telers melden daarom ook een met enkele weken vertraagde oogst. De verwachting is daarom dat er schaarste in paprika op kan gaan treden dit voorjaar. Maart is traditioneel al een moeilijke maand als het over de beschikbaarheid van paprika gaat, maar dat kan dit jaar extra het geval gaan zijn.

Met een schuin oog zal altijd ook naar Spanje worden gekeken. De import vanuit het zuiden loopt vanaf eind februari terug, net als vaak de kwaliteit. Briefjes in supermarkten bij karig gevulde schappen met een bericht over kwaliteitsproblemen zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen. Tot nu toe is kwaliteit van de aanvoer uit Spanje goed, dankzij een stabiel koude, maar vooral droge winter.

Het uitblijven van regen voorkomt kwaliteitsproblemen. Maar het zijn dus niet alleen een dalende kwaliteit en aanvoer uit Spanje die het dit jaar spannend maken.

Duitsland: Hoge prijzen voor Spaanse producten
Spaanse paprika's hebben de markt gedomineerd, terwijl Turkse en Marokkaanse producten het aanbod aanvulden. Aan de vraag kon zonder problemen worden voldaan dankzij de grotere beschikbaarheid. De noteringen vertoonden een opwaartse tendens, deels als gevolg van het hoge aankoopniveau, maar ook door de verbeterde huisvestingsmogelijkheden. Over het geheel genomen liggen de prijzen iets hoger dan vorig jaar.

Net na Nieuwjaar zijn sommige Spaanse producenten gestopt met het snijden van gele paprika's vanwege de lage prijzen voor deze variëteit. Als gevolg daarvan heeft het product aan kwaliteit en bewaarbaarheid ingeboet. Intussen spreken de importeurs van een normale aanvoer gezien de huidige vraag.

Spanje: Lagere productie door lagere temperaturen, tekort aan rode en groene paprika's verwacht
Het paprikaseizoen is in Almeria op gang gekomen met een enigszins rustige vraag, wat normaal is voor deze tijd van het jaar; vanaf februari zouden de volumes echter meer dan gewoonlijk kunnen dalen. Sommige telers zijn al groene paprika's aan het rooien om de watermeloenen te planten die in april zullen worden geoogst.

"De paprikavolumes in Almeria zijn min of meer normaal voor deze tijd van het jaar, hoewel de opbrengsten dit seizoen tot nu toe in het algemeen lager zijn geweest", zegt een teler en exporteur uit El Ejido, een van de belangrijkste teeltgebieden van paprika's in Almeria. "We hebben het over een gemiddelde van ongeveer 1,5 kilo minder per vierkante meter in vergelijking met het vorige seizoen, ondanks het feit dat het areaal dit jaar is uitgebreid, hoewel de prijzen ook iets beter zijn geweest," zegt hij. De piekperiode van de campagne, die plaatsvindt tussen november en eind januari, loopt nu ten einde, hoewel hij voorspelt dat de productie in februari meer dan gewoonlijk zal dalen, als gevolg van de lagere temperaturen in november.

Dit is in feite al het geval voor de gele en oranje paprika's, waarvan de rijping altijd voorloopt op die van de rode paprika's. De laatste dagen is er een gebrek aan productie en zijn de prijzen gestegen (in de laatste 3 dagen is de prijs op de veilingen met bijna 50 cent gestegen), vooral voor de G-maten, die gewoonlijk in flowpack in het stoplichtformaat worden verpakt.

De prijzen van rode en groene paprika's blijven vergelijkbaar, hoewel er momenteel een groter aanbod van groene paprika's is, deels omdat er meer geoogst wordt om te kunnen beginnen met het planten van voorjaarsgewassen, zoals watermeloen. Over ongeveer 2 tot 3 weken zal er waarschijnlijk een tekort zijn aan rode en groene paprika's, net zoals dat nu gebeurt met de gele en oranje paprika's. Ook de prijzen van speciale paprika's, zoals de Sweet Palermo, zijn momenteel lager dan normaal, hoewel verwacht wordt dat ze vanaf februari zullen stijgen. "We zullen het seizoen rond april afsluiten met een klein aanbod", zegt de teler.

Italië: Italiaanse detailhandelaren zoeken naar continuïteit
In Italië zijn er in verschillende periodes van het jaar in de grootdistributie meer rode en gele paprika's uit Spanje te vinden dan Italiaanse. De grote supermarkten geven de voorkeur aan Spaanse paprika's omdat Nederlandse te duur zijn, terwijl de Italiaanse rode en gele te vaak niet uniform genoeg zijn qua kleur en grootte. Een inkoper van de grootdistributie bevestigt dat er behoefte is aan continuïteit wat de dagelijkse hoeveelheden betreft, wat de Italiaanse productie helaas niet kan garanderen, behalve in deze tijd van het jaar, zodat de keuze noodzakelijkerwijs valt op het Spaanse buitenlandse product, waarvan de prijzen vaak lager zijn dan de Italiaanse. Het prijsaspect, in combinatie met de kwaliteit van het product, zorgt er dus voor dat de consument voor hen kiest. Vanuit Italiaans oogpunt moet deze kloof worden overbrugd.

Een groothandelaar uit Calabrië: "Wij bieden momenteel gele, rode en groene paprika's van Italiaanse oorsprong aan. In de loop van de week zijn de prijzen sterk gestegen: we zitten rond de 1,80-2,00 euro aan productiekosten. Over het algemeen is er veel vraag naar het product."

In de provincie Caserta moet het seizoen voor kaspaprika's in juni van start gaan. Een marktdeelnemer die al meer dan 30 jaar paprika's in grote hoeveelheden op de markt brengt, zegt: "Het vorige seizoen was niet gunstig, de consumptie daalde en als gevolg daarvan waren de prijzen zeer laag. De vooruitzichten voor het volgende seizoen zijn niet goed. Door de algemene stijging van de productiekosten, energie, gas, enz., zijn veel telers het beu om een product te telen dat geen vergoeding biedt. We zijn dus onzeker over de volumes die we beschikbaar zullen hebben."

In Campanië worden momenteel geen paprika's geteeld. In het noorden van Caserta, een traditioneel teeltgebied voor paprika's, zal in februari met het uitplanten worden begonnen. Voor dit seizoen wordt een productiestijging van ongeveer 10% verwacht. Op dit moment komt het product uit Sicilië.

Volgens de statistieken werden in het afgelopen jaar, dat in november 2021 afliep, paprika's gekocht door meer dan 16,3 miljoen Italiaanse gezinnen, wat overeenkomt met 62,8% van het totaal.
De aankoopfrequentie is uitstekend, met gemiddeld meer dan 7 aankopen per jaar, en is de laatste jaren voortdurend gestegen. Ook de gemiddelde uitgaven per gezin zijn interessant en bedragen meer dan 15 euro per jaar.

Israël: Hoge opbrengst voor Israëlische paprikamarkt, maar wel logistieke problemen
De paprikamarkt is dit jaar in Israël, zoals altijd, een uitdaging, maar er lijkt een kwalitatief goed seizoen te zijn met mooie volumes. Israël heeft te kampen met een aantal logistieke problemen, zoals vertragingen van schepen, geringe beschikbaarheid van luchtruim vanwege Covid, en prijsstijgingen alsmede zeer lage wisselkoersen voor Israëlische telers die exporteren. Israëlische paprika's worden tegenwoordig hoofdzakelijk naar Rusland geëxporteerd, naast enkele kleinere hoeveelheden die worden geëxporteerd naar het VK, Oost-Europa, en eerder in het seizoen naar de VS en Canada. De opbrengst lijkt dit seizoen hoog te zijn. De afgelopen weken was het extreem koud in de Arava-regio, wat het proces vertraagt en waardoor de hoeveelheden nu erg laag zijn, aangezien er niet veel paprika's klaar zijn om geplukt te worden. Binnen enkele weken zou dit weer moeten aantrekken en wordt de uitvoer van grote hoeveelheden verwacht tot het einde van het seizoen, dat meestal eind april is.

Noord-Amerika: Productie van paprika's en minipaprika's vanuit Mexico neemt toe
De productie van paprika's vanuit Sinaloa, Mexico, is dit seizoen op tijd begonnen. "Vorig jaar zijn we voor alle paprika's later begonnen", zegt een teler-verzender. "Dit jaar zijn we op 10 december begonnen met paprika's en op 15 december met mini-paprika's."
Januari is over het algemeen het moment waarop de productie van paprika's op gang komt. "Het ziet er goed uit in januari dit jaar en meestal als je een sterke januari-maand hebt, maakt dat ook een sterkere februari en maart mogelijk," zegt de teler-verlader.

De volumes voor paprika's lijken op die van vorig jaar en de teler-verlader ziet iets meer volume in minipaprika's.
Hoewel de vraag naar paprika's goed is - hoewel de vraag van de foodservice is gedaald in vergelijking met de afgelopen jaren - zijn de vrachttarieven een uitdaging. "Vooral naar de oostkust. De tarieven zijn sinds november flink door het dak gegaan. Ze zijn waarschijnlijk met 30-40 procent gestegen," zegt de teler-verzender.

Vooruitkijkend zullen de recente gestage volumes consistent blijven tot mei, wanneer de teler-verlader overgaat naar Centraal-Mexico en Baja. "Ik denk dat iedereen op dit moment in januari een beetje in een overspoeling van voorraden terechtkwam," zegt hij. "Vorig jaar waren de paprika's in januari erg krap, omdat het seizoen voor alle producten met vertraging was begonnen. Dit jaar zijn we op tijd begonnen en onze spoeling is nu aan de gang. In februari zullen we een natuurlijke dip in de productie zien. We zullen nog steeds promotiemateriaal hebben, maar de paprikamarkt zou in de eerste en tweede weken van februari moeten beginnen te stijgen."

Ondertussen ligt de productie van paprika's in Florida iets lager dan in de voorbije jaren. Deels komt dat door de afname van landbouwgrond, maar ook door de concurrentie van Mexicaanse telers," zegt een verlader.

Tegelijkertijd stijgen ook de productiekosten. "De productiekosten voor een doos groene paprika in Florida liggen rond de $12 om quitte te spelen. Dat drijft mensen ertoe om wat minder te planten om de hoeveelheid beschikbaar product te verminderen, wat de prijs opdrijft," zegt hij.

Naast de productie in Florida en Mexico komen er ook paprika's uit Honduras, El Salvador en de Dominicaanse Republiek. De Canadese productie begint midden maart.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt knoflook


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven