Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Deense onderzoekers willen smaak optimaliseren met behulp van röntgenstralen

Röntgenstralen kunnen worden gebruikt om de kleinste delen van voedsel nader te onderzoeken, stellen Deense onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen. Ze willen de techniek Small Angle X-ray Scattering (SAXS) gebruiken om de samenstelling van voedingsmiddelen qua smaak, textuur en voedingswaarde te optimaliseren.

Met behulp van röntgenstraling maakt SAXS het mogelijk om voedsel op nanoniveau te bestuderen. De afdeling Voedingswetenschappen van de Universiteit van Kopenhagen heeft een nieuw Nano-inXider-instrument aangeschaft dat röntgenstraling gebruikt om onder meer voedingsmiddelen te onderzoeken. 

Door te kijken naar de structuur en functie van voedingsmiddelen op nanoniveau, kan wellicht het ontwerp verbeteren. Deense onderzoekers deden al onderzoek met de SAXS-methode om te achterhalen hoe melkeiwitten zich gedragen in verschillende verwerkingsmethoden. De verkregen kennis over hoe melkcomponenten een bijzondere smaak, mondgevoel en textuur geven, hopen ze ook te kunnen gebruiken voor onderzoek naar plantaardige eiwitten.

De onderzoekers hebben al ervaren dat er veel belangstelling bestaat vanuit de Deense voedingsindustrie over de manier waarop  de SAXS-methode het gemakkelijker kan maken om smakelijke plantaardige producten te ontwikkelen. Er is over gesproken met een aantal grote Deense voedselproducenten en ingrediëntenleveranciers.

Bron: University of Copenhagen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven