FD haalt appjes boven tafel

Nederland weigert GMO-subsidies FresQ terug te betalen

De Europese Commissie eist van Nederland terugbetaling van ruim vijftig miljoen euro onterecht uitgekeerde GMO-subsidies. Het gaat om geld dat telers van de inmiddels failliete telersvereniging FresQ ontvingen. Het Financieele Dagblad meldt nu na onderzoek dat Nederland weigert het overgrote deel van het fraudebedrag te retourneren en overweegt tegen de beslissing van de Commissie in beroep te gaan. 

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wijst erop dat vanwege het faillissement van FresQ in 2017 het niet meer mogelijk zou zijn het geld terug te vorderen. Een incassoperiode van acht jaar verstreek afgelopen najaar. in de Tweede Kamer werd dat niet gemeld. 

Appjes
Saillant is dat ook voormalig LTO-voorzitter Sjaak van der Tak zich in de zaak mengt. De krant wijst hiervoor onder meer op WhatsApp-contact tussen hem en fraudeverdachte en teler Cor van der Kaaij. De focus van de curator in het faillissement van FresQ is op hem komen te liggen, zo werd in het najaar van 2020 al bekend. De curator liet toen weten naar de teler te kijken voor terugvordering en daarmee de overige telers buiten schot te laten. Tot onvrede van de teler, die echter geen gehoor vond, zo blijkt uit het laatste faillissementsverslag van afgelopen zomer. 

Over het onderzoek naar het handelen van Cor van der Kaaij berichtte het FD afgelopen najaar al. De krant belooft nog meer over de appjes te publiceren. 

Lees meer over het onderzoek van Het Financieele Dagblad hier (€). 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.