Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

"We verwachten in februari 15.000 colli kiwibessen uit Chili"

FreshPlaza sprak met Hans Widmann, managing partner van Herbert Widmann, over de import van kiwibessen. "Vanaf week 6 zullen wij van onze producenten de eerste kiwibessen uit Chili ontvangen. Wij verwachten tegen week 10 ongeveer 15.000 colli, die per vliegtuig zullen worden vervoerd," zegt Widmann. 


Hans Widmann

"Als gevolg van de beperkte capaciteit zijn de kosten voor luchtvracht aanzienlijk gestegen. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van de kiwibessen. De goede weersomstandigheden in december en januari in Chili zorgen voor kwalitatief zeer goede producten. Wij krijgen de kiwibessen van vier producenten die samenwerken met een exporteur en die hun oogst in Duitsland uitsluitend via ons op de markt brengen. De kleine vruchten - in verpakkingen van 12x125g - worden geëxporteerd en op de markt gebracht." De kiwibessen worden uitsluitend op de markt gebracht voor retailers in Duitsland en Oostenrijk. De afzetperiode voor dit fruit loopt van week 6 tot week 12.

Blauwe bessen momenteel 80% Chili en 20% Peru
In een interview met Widmann in juli 2021 spraken we al over de aanvoer van blauwe bessen. Hij voorspelde toen dat de vraag tegen eind 2021 zou moeten zijn afgedekt. Vandaag, terugkijkend, kan Widmann dit bevestigen. "Er zijn geen knelpunten geweest in onze levering van goederen. Zowel uit onze eigen productie als in samenwerking met onze partnerproducenten uit Roemenië, Polen en Peru konden wij de vereiste hoeveelheden leveren."

"Momenteel betrekken wij 80% van onze blauwe bessen uit Chili en 20% uit Peru. De kwaliteit van de bessen uit Peru is constant en goed, terwijl de bessen uit Chili soms van wisselende kwaliteit zijn. Bovendien hebben we steeds opnieuw te kampen met vertragingen in de zendingen. Bovendien is het momenteel erg lastig om vrachtcontainers te regelen. Al deze factoren verklaren waarom de kwaliteit van de goederen op dit moment kunnen variëren," vat Widmann samen. "Het weer is tot nu toe goed geweest, maar momenteel regent het te veel in Chili. Het valt dus nog te bezien hoe de producten zich zullen ontwikkelen. Wij zullen de Chileense blauwe bessen tot en met maart op de markt brengen, terwijl het Peruaanse seizoen reeds ten einde loopt."

Vrachtkosten 50% hoger dan vorig jaar
"Een toenemend probleem zijn de kostenstijgingen in de landen van herkomst en de logistiek. Vrachtkosten alleen al zijn 50% hoger dan vorig jaar. Bovendien zijn zowel de kosten van verpakkingsmateriaal als de arbeidskosten aanzienlijk gestegen. Wij kunnen deze kostenstijgingen niet alleen doorberekenen aan de producenten in de landen van oorsprong. Wij zijn afhankelijk van onze klanten om deze kostenstijgingen te delen, althans gedeeltelijk, om een duurzame en gezonde structuur in stand te houden," aldus Widmann.

De vraag naar blauwe bessen blijft groot. Momenteel ontvangt Früchte Widmann ongeveer 25 containers blauwe bessen per week uit Zuid-Amerika. "Onze goederen worden in onze dochteronderneming Nordgemüse in Buchholz speciaal verpakt voor de retail. Daar hebben we vier verpakkingslijnen waar de goederen op de dag zelf vers verpakt kunnen worden," zegt Widmann.

Na een start als markthandelaar in München, is de rechtstreekse invoer van verse bessen en paddenstoelen uit de hele wereld nu al tientallen jaren de focus van het bedrijf. Daarnaast teelt Früchte Widmann aardbeien en blauwe bessen op eigen areaal in Duitsland, Europa en Zuid-Amerika. De eigen verpakkingsstations van het bedrijf in de regio's München en Hannover zorgen voor de nodige flexibiliteit.

Voor meer informatie:
Hans Widmann
Herbert Widmann GmbH
Schäftlarnstr. 10
81371 München, Duitsland
Tel: +49 89 76 44 18
info@widmann-fruechte.de  
www.widmann-fruechte.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven