Maleisië en Singapore in opkomst als alternatieve markten voor China

"We staan aan het begin van het Egyptische Valencia-seizoen"

Maleisië en Singapore ontwikkelen zich tot alternatieve exportmarkten voor Egyptisch citrus, nu de export naar China vanwege Covid-19 is gedaald. 

"We staan aan het begin van het Valencia-seizoen. Dit jaar gaat het seizoen van start met sinaasappelen van goede kwaliteit, hetgeen te danken is aan de forse regenval deze winter. De regen heeft het fruit als het ware schoongespoeld waardoor insecten minder schade aan konden richten. Onze Valencia-sinaasappelen worden naar Maleisië, Singapore, Hongkong en China geëxporteerd," vertelt Youssif Mandour van Top Fresh for Export. 

"Maleisië zou weleens de voornaamste markt voor Egyptische sinaasappelen in het Verre Oosten kunnen worden, nu China haar import de afgelopen drie jaar verlaagde vanwege Covid-19. Ons bedrijf heeft een goede basis in de bovengenoemde landen. Dit is te danken aan een stabiele aanvoer van kwaliteitsfruit."

"Ons exportseizoen is in december begonnen met Egyptische Navelsinaasappelen. De oogst van dit jaar is sappig en van hoge kwaliteit. Onze export naar China zal omstreeks half februari aanvangen. Momenteel is deze markt nog voorzien van lokaal fruit. We verladen ons beste fruit tegen concurrerende prijzen naar China."

"Ons merk Top Fresh is leverbaar in open en telescopische kartonnen dozen van 15 kilo. Daarnaast hebben we een nieuw en veelbelovend merk: Moona. We proberen onze activiteiten in China uit te breiden, maar de Chinese markt is sinds de Covid-19-crisis minder goed."

"In 2018 beleefde Egyptisch citrus een topjaar op de Chinese markt. Dit was vlak voor de Covid-pandemie uitbrak. Grote aantallen Egyptisch citrus werden naar China verladen en beide partijen verdienden hier goed aan."

"Als gevolg van Covid-19 en logistieke problemen is de export naar China met 40% gedaald. Momenteel vragen Chinese handelaren al wel om Egyptische Valencia-sinaasappelen. Hopelijk beantwoorden de geboden prijzen aan hun wensen. De productiekosten zijn in Egypte fors gestegen. Dit geldt voor zowel de kosten van grondstoffen als verpakkingsmaterialen (karton). Ook de vrachttarieven zijn hoger geworden."

"De Valencia-oogst van deze week bereikt de Chinese markt eind februari. Het leeuwendeel van de oogst wordt in de eerste week van februari verladen. Onze Valencia's hebben een goede Brix, van 11+, een uitstekende kleuring en gladde schil. Bovendien zijn alle maten beschikbaar, van 48 tot 125. Onze Valencia-export gaat door tot half februari. We kunnen fruit van premium kwaliteit leveren (klasse 1, 1,5 en 2)."

"We begonnen begin december aan het Navelseizoen. De vroege Navels worden tot het eind van de maand geplukt. Ook hebben we een groot programma voor de export van late Navels naar Hongkong en Maleisië. Momenteel vragen Chinese importeurs om late Navels en werken we aan een programma voor de levering aan China. Alle maten Navels zijn beschikbaar, en dan vooral 36,40,48,56,64. We zullen in de eerste week van februari starten met het verpakken van late Navelsinaasappelen. Klanten plaatsen nu al orders omdat de aantallen beperkt zijn."

"We exporteren ook Honey Murcot, een sterk easypeelerras, dat wel 90 dagen gekoeld kan worden bewaard. Het ras is sappig en heeft een hoge Brix. Het seizoen is al begonnen en zal nog doorgaan tot eind februari. We verpakken Honey Murcot in dozen of plastic kratten van 8,5, 10 of 15 kilo."

Top Fresh Export is vijf jaar geleden de samenwerking met één van de grootste teeltbedrijven in Egypte aangegaan. Het bedrijf exporteert sinaasappelen, druiven, granaatappelen, citroenen, uien en aardbeien, zowel per lucht- als zeevracht.

Voor meer informatie: 
Youssif Mandour
Managing Director
Top Fresh for Export
+20 1061 115 618
www.top-fresh.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven