Rothamsted Research:

"Plagen in opmars door eco-brandstof"

Volgens recent onderzoek hebben de eco-brandstofdoelstellingen van de EU 'ernstige' plaagdierproblemen veroorzaakt. Een slecht beheerde drang om gewassen te gebruiken in transportbrandstoffen om de klimaatdoelstellingen te halen heeft ertoe geleid dat Europese landen recordhoeveelheden palmolie importeren. Dit is echter op zijn beurt weer gekoppeld aan de vernietiging van regenwouden en plagen die telers in hun levensonderhoud bedreigen.

Volgens deskundigen van Rothamsted Research heeft de stimulans die telers in de EU aanmoedigt om meer planten te verbouwen voor gebruik in brandstoffen, in combinatie met een verbod op bepaalde gewasbeschermingsmiddelen, in wezen "een ernstige plaag voor gewassen" gecreƫerd.

Vanaf 2003 heeft de EU telers aangemoedigd om koolzaad te telen als onderdeel van inspanningen om de doelstellingen omtrent broeikasgassen te halen. De planten worden gebruikt om "biobrandstoffen" te maken die worden gebruikt in plaats van fossiele brandstoffen voor vervoer. Het beleid voorzag in doelstellingen om meer transportbrandstoffen te halen uit gewassen en stond landen toe biobrandstoffen uit te sluiten van accijnzen op brandstof. Telers werden ook aangemoedigd om af te stappen van de gewassen die ze op dat moment verbouwden door een beleidswijziging die inhield dat subsidies niet meer gekoppeld waren aan specifieke producten. Dit leidde tot een explosieve groei van koolzaad, waarbij het geoogste areaal tussen 2003 en 2010 met 78% toenam.

Bron: news.writecaliber.com


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven