NFO nodigt ministers uit voor inburgeringscursus fruitteelt

NFO heeft minister Henk Staghouwer uitgenodigd voor een inburgeringscursus fruitteelt. Maandag 24 januari was de online kennismaking met Henk Staghouwer, de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Daarnaast heeft Christianne van der Wal-Zeggeling zich voorgesteld als de nieuwe minister voor Natuur en Stikstof. 

"We hebben de ministers uitgenodigd voor een bezoek aan onze prachtige fruitteeltsector. Het is namelijk belangrijk dat er samen gekeken wordt naar haalbare doelen. Dit doe je door bij de telers te gaan kijken en vakkennis op te doen", concludeert NFO-voorzitter Gerard van den Anker.

Tijdens de online bijeenkomst stonden voornamelijk het onderwerp stikstof en de dierlijke agenda centraal. Echter moet er ook gekeken worden naar andere sectoren zoals de fruitsector. Zo vindt ook van den Anker: "De fruitsector kan oplossingen bieden voor dergelijke problemen. Denk bijvoorbeeld aan het stofferen van het landschap of het produceren van een gezond gewas."

Het uitgangspunt van de NFO is daarom om de praktijk naar Den Haag te brengen. "De nieuwe ministers kunnen beter wegblijven van de papieren werkelijkheid. Er worden vaak doelstellingen geformuleerd zonder de impact en haalbaarheid daarbij te betrekken. Kijk daarom samen met de sectoren of de gepresenteerde doelstellingen realistisch zijn. De fruitteeltsector kan zelf werken aan verdienmodellen, de nieuwe ministers kunnen de randvoorwaarden creëren."

Er blijft echter één vraag onbeantwoord na de kennismaking met Staghouwer en Van der Wal, stelt de NFO: willen de ministers samen met de sector aan de slag, of wordt de fruitteelt louter gebruikt om doelen te bereiken?

"Het zou mooi zijn als ze trots gaan uitstralen over de sector in plaats van allerlei extra regelgeving te maken", besluit Van den Anker. De uitnodiging voor de inburgeringscursus en een bezoek aan de fruitteelt staat in ieder geval.

Bron: NFO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven