Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agreste

Hogere Franse appelvoorraad en peren gehalveerd

Eind december 2021 was de voorraad Franse appelen groter dan die van 2020. Op de binnenlandse markt verliep de afzet trager en nam de export naar derde landen en die naar de Europese Unie nog sterker af. De perenvoorraad was daarentegen minder dan de helft zo groot als die van 2020, een direct gevolg van de oogstdaling.

Appelvoorraden groter dan die van vorig jaar
Ondanks het feit dat de appeloogst in 2021 – als gevolg van de vorst in april – kleiner was, zijn de appelvoorraden in 1 jaar tijd met 14% gestegen. Deze stijging kan worden verklaard door een tragere afbouw van de appelvoorraad en een daling van de exportactiviteiten.

In september konden de appelen nog niet op de binnenlandse markt worden afgezet omdat de productie vertraging had opgelopen. In oktober is het aanbod van variëteiten uitgebreid. Er werden vooral kleine kalibers aangeboden, met name voor de variëteit Gala. Ook de vraag bleef wat achter.

In november waren de opbrengsten van de opslagplaatsen vergelijkbaar met die van het jaar ervoor. In december daalden ze met 9% ten opzichte van 2020. De prijzen keerden terug naar het niveau van 2020, maar lagen 10% boven het vijfjarig gemiddelde.

Van augustus tot november lagen de naar de Europese Unie geëxporteerde volumes 38% lager dan het jaar daarvoor en 46% lager dan het gemiddelde voor 2016-2020. De sterkste dalingen worden waargenomen in de richting van België en Nederland. Ook de naar derde landen geëxporteerde volumes zijn gedaald (-28% j-o-j).

Perenvoorraden in 1 jaar tijd meer dan de helft kleiner
Eind december 2021 waren de voorraden Franse peren zeer sterk gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar (-57%), en ten opzichte van het gemiddelde voor 2016-2020 (-33%). Dit lage niveau is het gevolg van een daling in de opbrengsten in 2021, gekoppeld aan de vorstperiode in het voorjaar van 2021. Op 1 november werd de productie geraamd op een halve oogst. 

In een dergelijke context lagen de perenprijzen in oktober veel hoger dan vorig jaar (+51%). Het tekort aan zomerperen en de actieve vraag verklaren deze prijsstijging. Het afzetseizoen van de herfstperen begon eind september 2021, met enige vertraging ten opzichte van de voorgaande jaren. De telers moesten ook peren importeren om hun afzet te kunnen voltooien. In oktober 2021 nam de invoer toe, vooral vanuit Spanje en Portugal.

Het afzetseizoen van de zomerpeer eindigde vroeg, begin oktober 2021, terwijl dit meestal tegen het einde van de maand eindigt. In november en december 2021 werd het aanbod van herfst- en winterperen schaarser en hadden telers moeite om aan de vraag te voldoen. Belgische peren vulden dan het tekort aan.

Tijdens de eerste 5 maanden van het seizoen (van juli tot november 2021) lagen de exportaantallen van peren 30% lager dan vorig jaar en 40% lager dan die van het vijfjarig gemiddelde. De export naar Duitsland, België en Nederland daalde, en ook naar de derde landen nam de export af.

Voor meer informatie: 
Agreste

Publicatiedatum: