Export -10,8%

Gemiddelde prijs van Chinese exportgember daalde in 2021 van maand tot maand

Volgens douanegegevens is de cumulatieve export van gember in China in november-december 2021 met 10,8% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De export lag in heel 2021 lager dan in 2020 en verwacht wordt dat ze in januari 2022 verder zal dalen, aangezien de Chinese gember het moest afleggen tegen Braziliaanse, Peruaanse en Thaise gember. Volgens de feedback van bewerkingsbedrijven voor buitenlandse handel waren er in de tweede helft van 2021 weliswaar exportorders, maar was de totale winst niet hoog. De bewerkingsbedrijven hebben geen voorraden voor het Chinese lentefeest.

Er waren 42 landen die in december 2021 gember uit China importeerden en de top 10 bestond uit Nederland, de Verenigde Staten, de Verenigde Arabische Emiraten, Maleisië, Bangladesh, Saudi-Arabië, Vietnam, Pakistan, Japan en de Filipijnen. De import uit het Midden-Oosten en Zuidoost-Aziatische landen daalde in december vergeleken met die in november en ook de vraag naar Chinese gember uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en andere landen daalde. Over het geheel genomen is de vraag naar gember op buitenlandse markten niet significant verbeterd.

De Chinese gemberexport vertoont sinds de tweede helft van 2021 een voortdurende daling en is aanzienlijk gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2020. De gemiddelde prijs van exportgember is gedaald van € 1392/ton begin 2021 tot € 761/ton, en is met 45,27% gedaald.

Aangezien het Chinese lentefeest nadert, zijn de bestellingen van exportgember bij de bewerkingsbedrijven niet groot. Sommige bewerkingsbedrijven zijn gestopt met de vraag naar gember. Gezien het gebrek aan internationale vraag en de snel stijgende kosten van het vervoer over zee, wordt verwacht dat de export in de komende maand niet aanzienlijk zal toenemen.

Bron: Wo De Nong Chan Pin


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven