"Prijs van Chinese knoflook begint te stijgen omdat overzeese markten voorraden aanleggen"

De prijs van Chinese knoflook kwam de afgelopen weken dicht bij een nieuw dieptepunt, maar nu het Chinese Lentefestival [1 februari 2022] nadert, is het aantal overzeese orders gestegen. De heer Wang, sales manager bij Jining Shangzhuo Foods sprak onlangs over de binnenlandse afzet en de export van knoflook.

"De marktomstandigheden zijn op dit ogenblik niet geweldig. Er is geen enorme vraag, maar de vraag op de overzeese markt neemt toe in vergelijking met een paar maanden geleden. Overzeese kopers slaan hun voorraden in voordat het Chinese lentefeest de activiteit in de Chinese knoflooksector afremt. Het totale aantal orders van de overzeese markten neemt toe. Ook de prijs vertoont een lichte stijging. De huidige FOB-prijs van knoflook nr. 5 bedraagt ongeveer
€ 1.000/ton. Natuurlijk verschilt die prijs lichtjes afhankelijk van de verpakkingsmethode."

De EU en het VK zijn de belangrijkste exportmarkten voor Jining Shanghzuo Food. "Rond Kerst vertoont de knoflookprijs een opwaartse trend, maar de prijs daalt onmiddellijk na Kerst. Bovendien willen Europese en Britse klanten geen hoge douanetarieven betalen en schakelen ze liever over op Spaanse knoflook," geeft Wang aan.

"Wat Azië betreft, is Indonesië een van de grootste exportmarkten. Indonesië heeft echter nog geen importcontingent voor knoflook aangekondigd. De meeste leveranciers hebben hun knoflook voor Indonesië nog niet verscheept. Bovendien hebben de stijgende transportkosten ook een invloed op de export naar Zuidoost-Azië."

Vrachtruimte is nog steeds moeilijk te vinden en de verladingskosten blijven hoog. En over een maand begint het nieuwe gemberseizoen, waardoor de vrachtruimte nog schaarser wordt. Bovendien nadert het Chinese lentefeest. Sommige exporteurs geven er de voorkeur aan hun producten vroeg te verladen en dat zet de havens nog meer onder druk. De activiteiten in de Chinese havens zijn vertraagd en schepen lopen vaak vertraging op. De huidige prijs voor express verscheping van Qingdao naar Europa ligt rond de € 12.500-13.000 per zeecontainer," legt Wang uit. "En we verwachten niet dat de verschepingskosten in de komende weken zullen dalen."

Gevraagd naar veranderingen in vraag en aanbod in de komende weken, antwoordt Wang: "De binnenlandse vraag zal sterk zijn in de periode voorafgaand aan het Lentefeest, maar het aanbod zal niet groeien. Wat de overzeese markt zal doen valt nog te bezien."

Naast knoflook exporteert Jining Shangzhuo ook uien. "Dit is de laatste fase van het uienseizoen in Gansu en uien uit Yunnan zullen begin april op de markt komen," zegt Wang. "De huidige FOB-prijs van geschilde uien die bestemd zijn voor Zuidoost-Azië bedraagt ongeveer € 454 per ton. Dat is min of meer hetzelfde als de verladingskosten. De overzeese vraag naar Chinese uien is sinds vorig jaar sterk gedaald, omdat de kosten de productwaarde bijna overstijgen."

Voor meer informatie:
Mr. Wang - Sales manager
Jining Shangzhuo Food Co., Ltd.
+8613213293300
wangjunjie@shangzhuofood.com 
www.shangzhuofood.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven