Fors dalende aanvoer van Spaanse paprika's verwacht in februari

De vraag naar paprika’s uit Almería is momenteel eerder rustig, al is dat normaal voor de tijd van het jaar. Wat minder normaal is, is dat de aanvoer fors kan dalen in februari. Sommige telers zijn al groene paprika's aan het ruimen om watermeloen te planten voor de oogst in april.

"De hoeveelheden paprika’s uit Almería op de markt zijn min of meer normaal voor de tijd van het jaar, ook al is de gemiddelde opbrengst tot dusverre iets lager uitgevallen dan gebruikelijk", zegt José Antonio Baños, voorzitter van Ejidomar in El Ejido, een van belangrijkste paprikateeltgebieden in Almería.

"We hebben het over gemiddeld 1,5 kilo per vierkante meter minder dan vorig seizoen. Het areaal is wel weer uitgebreid dit jaar. Vorig seizoen hadden we eind januari al zo'n 20 miljoen kilo paprika op de markt gebracht, nu moeten we het met 1 miljoen kilo minder stellen, al zijn de prijzen wat beter geweest", vult hij aan.

Volgens de voorzitter van deze coöperatie is de piekperiode van de oogst nu bijna voorbij. De grootste volumes worden immers van november tot eind januari geoogst. Voor februari verwacht hij een sterkere daling dan normaal in de opbrengst, wat nog het gevolg is van de koude temperaturen in de maand november.

"Dit is al te zien bij de gele en oranje paprika's, die altijd vlugger rijpen dan de rode. De laatste dagen is de productie beginnen te haperen en zijn al prijsstijgingen van zo’n 50 cent op de veilingen waar te nemen. Het gaat dan vooral om G-kalibers voor in de driekleuren-flowpacks", legt hij uit.

"De rode en groene paprika's hebben vergelijkbare prijzen. Er zijn momenteel wel meer groene paprika’s op de markt, mede omdat er stevig geoogst wordt om over te schakelen op voorjaarsgewassen zoals watermeloen."

"Over zo'n 2 à 3 weken zal er naar verwachting een tekort zijn aan rode en groene paprika's, net zoals nu bij de gele en oranje gebeurt. Ook de prijzen van paprikaspecialities, zoals Sweet Palermo, zijn nu lager dan normaal, maar we verwachten dat ze vanaf februari zullen stijgen. Rond april zullen we dan het seizoen afsluiten met maar weinig product voorhanden", besluit José Antonio Baños.

Voor meer informatie:
José Antonio Baños
Ejidomar
El Ejido, Almería (Spanje)
Tel: +34 950483511
presidente@ejidomar.es
www.ejidomar.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven