Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Professor Klaus Jozef Lutz - CEO van BayWa

"EU-taxonomie vormt een belemmering voor de energie- en klimaattransitie"

BayWa CEO Prof. Klaus Josef Lutz waarschuwt ervoor dat de EU- taxonomie de omslag op energie- en klimaatgebied duurder maakt en vertraagt: "In de huidige discussie wordt massaal over het hoofd gezien dat bedrijven die al decennialang een duidelijke bijdrage leveren aan een klimaatneutrale energievoorziening, door de EU-taxonomie straks slechter af zijn dan minder duurzame bedrijfsmodellen."

Terwijl kerncentrales en aardgascentrales, die duidelijk niet duurzaam zijn, een groen jasje krijgen, worden de handel in zonnemodules en groene stroom niet in de belastingcriteria opgenomen. Ze worden dus niet van belang geacht voor duurzaamheid en klimaatbescherming. Dit is absurd, gezien het doel van de EU-taxonomie: Het belonen van bedrijven die hun investeringen afstemmen op duurzaamheid en het versterken van hun concurrentiepositie."

 
De EU-taxonomie is bedoeld om de transformatie van de economie in de richting van duurzaamheid te financieren. In het huidige ontwerp heeft zij echter slechts betrekking op delen van de toegevoegde waarde. Bedrijven waarvan de bijdrage aan duurzaamheid volgens de EU-taxonomie momenteel niet als significant wordt beoordeeld, lopen het risico als minder duurzaam te worden beoordeeld dan ze in werkelijkheid zijn. Als gevolg daarvan kunnen zij in de toekomst wellicht geen gebruik meer maken van groene financieringsinstrumenten - het sturingsinstrument van de heffingsgrondslag van de EU-taxonomie. Dit geldt voor veel sectoren en voor de handel als geheel."

"Wie anders dan de handel zal ervoor moeten zorgen dat er duurzame producten op de markt komen? Bij alle andere eisen uit Berlijn of Brussel wordt ook de handel met voorwaarden op de vingers getikt en wordt een beroep gedaan op zijn verantwoordelijkheid op het gebied van milieu, sociale gevolgen of goed ondernemingsbestuur. Je kunt nu met de EU-taxonomie niet meer zeggen dat de handel geen wezenlijke bijdrage levert aan duurzaamheid."

De BayWa-topman denkt dat het hierdoor voor de Duitse regering moeilijker wordt om haar doel te bereiken om het aandeel hernieuwbare energie in de elektriciteitsvoorziening te verdubbelen tot 80 procent in 2030: volgens het regeerakkoord moet de geïnstalleerde capaciteit in dit land alleen al in de zonne-energiesector toenemen van 59 gigawatt (GW) nu tot 200 GW in 2030.

Voor meer informatie: 
Antje Krieger
BayWa - Agriculture Segment
Tel.: +49 89 9222 3692
antje.krieger@baywa.de

Publicatiedatum: