NSK Life-Lube lagers verhogen betrouwbaarheid groentewasprocessen

De voedselverwerkende sector stelt veel eisen aan lagers, zoals een lange levensduur, hoge snelheid, hygiëne en robuuste afdichtings-technologie. Zonder deze kenmerken zullen voedselverwerkers te maken krijgen met hogere onderhoudskosten en niet-planbare uitvaltijd, met alle financiële gevolgen van dien. Om deze problemen het hoofd te bieden, wordt in steeds meer groenteverwerkende bedrijven gekozen voor de Life-Lube-lagerserie van NSK als ultieme oplossing voor veeleisende toepassingen, zoals wassystemen. 

Life-Lube-lagers bestaan uit twee belangrijke componenten, waarvan de eerste een behuizing van thermoplastic polyester (PBT) is, die weerstand tegen corrosie biedt en het risico op verontreiniging via geverfde of gecoate oppervlakten wegneemt. De behuizing is tevens voorzien van afdichtingen van nitril rubber om het binnendringen van water of reinigingsmiddel tijdens het wasproces te voorkomen. In vergelijking tot standaard lagers kunnen gebruikers van Life-Lube-lagers besparen op de jaarlijkse kosten voor onderhoud en uitvaltijd verminderen of geheel vermijden.

 


Tijdens een proef in een wortelwasstation gedurende 12 maanden traden er geen problemen op met de Life-Lube-lagers van NSK. 

De roestvrijstalen inzet in de Life-Lube-serie werd door NSK voorzien van de bedrijfseigen Molded Oil-holte, die een hoeveelheid smeerolie en polyolefene hars bevat die voldoende is voor de gehele levensduur van de lager, waardoor deze niet opnieuw hoeft te worden gesmeerd en waarmee er wederom op onderhoudskosten kan worden bespaard. 

Onder het toenemende aantal voedselverwerkers dat al van de voordelen van de Life-Lube-lagers geniet, bevindt zich ook een grote groenteverwerker. Het bedrijf kampte voordien regelmatig met lager-problemen bij haar wortelwasstation, hetgeen leidde tot aanzienlijke uitvaltijd en een lagere productie. Het bedrijf zag zich hierdoor vaak genoodzaakt om de lagers om de zes weken te vervangen. 

NSK voerde een analyse uit als onderdeel van haar AIP Added Value Programme. NSK richtte zich in het bijzonder op het in kaart brengen van het wortelwasproces om zo de problematische punten voor de lagers te kunnen identificeren. Uit deze analyse bleek dat de instroom van harde deeltjes en vloeistoffen de levensduur van de lagers aanzienlijk verkortte. Het smeermiddel van de standaard lagers werd uitgespoeld, wat op zijn beurt resulteerde in voortijdige uitval. 

Het vakkundige team van NSK-specialisten raadde Life-Lube-lagers met Molded Oil-inzet aan. Tijdens proeven bleek de levensduur van de lagers beduidend beter te zijn. Het groenteverwerkingsbedrijf bespaart nu jaarlijks aan kosten en heeft minder uitvaltijd. Daarnaast is er amper onderhoud nodig en is de productiviteit toegenomen. 

De Life-Lube-lagers van NSK zijn ideaal voor installaties waar contact met vloeistoffen onvermijdelijks is. De lagers zijn leverbaar in boringen van 20 tot 40mm. Om de flexibiliteit van het ontwerp te kunnen waarborgen, is er een verscheidenheid aan behuizingen verkrijgbaar, waaronder twee- en vierbouts-, wentel- en take-up-units. 

Voor meer informatie: 
NSK Europe Ltd.
The Place, Bridge Avenue,
Maidenhead, Berkshire SL6 1AF
Engeland
nskeurope.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven