Gewassenteelt in combinatie met zonnepanelen steeds meer toegepast

Over de hele wereld zijn er steeds meer voorbeelden van zonne- energieprojecten in combinatie met teelt. In een zonnepanelenpark op het Griekse vasteland worden kruiden en bloemen geteeld. In Spanje delen artisjokken en broccoli velden met zonnepanelen. In Belgi├ź zijn zonnepanelen ge├»nstalleerd direct boven perenbomen en suikerbieten.

Overal in Europa duiken proefprojecten op om te laten zien hoe het "oogsten" van zonlicht op land- en tuinbouwbedrijven een win-winsituatie kan opleveren voor de teelt, vooral voor kleinschalige telers die op zoek zijn naar manieren om hun opbrengst te verhogen en tegelijk minder energie en water te verbruiken.

Volgens de Verenigde Naties is de koppeling tussen water, voedsel en energie van cruciaal belang voor een duurzame ontwikkeling van onze samenleving. De vraag naar alle drie neemt toe als gevolg van een groeiende wereldbevolking, snelle verstedelijking, veranderende eetgewoonten en economische groei.

Uit de gegevens van de Verenigde Naties blijkt ook dat de grootste verbruiker van de zoetwatervoorraden in de wereld nu de land- en tuinbouw is, en dat meer dan een kwart van de wereldwijd gebruikte energie wordt besteed aan voedselproductie en -voorziening.

Bron: horizon.scienceblog.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven