Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reactie Aptean (deel II)

AGF-automatiseerders reageren op onmacht Belastingdienst om btw-verlaging op groenten en fruit door te voeren

Tholen - De verlaging van de btw op groenten en fruit naar 0 procent laat nog jaren op zich wachten, omdat de ICT-systemen van de Belastingdienst de verandering de komende regeerperiode niet aan kunnen. We vroegen Aptean te reageren op deze berichten.

"Ook wij vanuit Aptean hebben kennisgenomen van de berichtgeving omtrent de Belastingdienst en de wijzigingen van systemen. Alles valt of staat met de wendbaarheid die je hebt als onderneming en in hoeverre de IT-systemen je hierin beperken. De berichtgeving verbaast ons niet, maar het zou te makkelijk zijn om de automatisering slecht te noemen. Voor de Belastingdienst bestaat er immers geen standaard oplossing en al zeker geen branche specifieke standaard. Kortom, de oplossingen zijn waarschijnlijk volledig als maatwerk ontwikkeld, wat een beperkende factor zal zijn."

Robbert de Bruijn van Aptean: “Het invoeren van 0% btw voor groenten en fruit lijkt overigens makkelijker dan het is. We kunnen twee zaken goed onderscheiden:

  • De ICT-systemen bij de Belastingdienst zijn tientallen jaren oud en rigide. Dit past vaak in een conservatiever IT-beleid en is soms ook zichtbaar in de voedings- en AGF-industrie. Men neemt vaak het zekere voor het onzekere, zeker als het systeem nog ‘niet kapot is’. Tijdig meegaan zorgt voor meer betrouwbaarheid, beheersbaarheid en efficiëntie. In de data, maar ook in de uitvoerbaarheid van je organisatie. De nieuwste generatie IT / ERP-systemen in de cloud maken dit mogelijk.

  • Naast de systemen van de Belastingdienst treft het ook de boekhoudpakketten en kassasystemen van ondernemers. Zij zullen hierin wijzigingen moeten doorvoeren voor een correctie registratie en aangifte. En daarmee komen we bij het volgende: het betreft een specifieke productgroep en geen algemene verhoging of verlaging over alle producten. Dit betekent dat voor groenten en fruit eigenlijk een speciale 0% btw categorie gemaakt moet worden. Tevens moet men besluiten of dit vrijgesteld van btw is of dat ze 0% btw toepassen. In het laatste geval zijn zaken met 21% btw af te trekken, zoals btw over verpakkingsmaterialen. Bij een vrijstelling niet. Daarnaast zijn er heldere regels nodig voor wanneer dit tarief toegepast kan worden. Want geldt de regel ook voor groenten in pot, ingeblikt fruit en bijvoorbeeld als onderdeel van een samengesteld product zoals pizza’s of maaltijdsalades?"

"Met de toepassing van de 0% btw regel gaat, naast de rapportage, ook de controle veel aandacht verdienen. De systemen van de Belastingdienst zijn hier niet voor bedacht. De wijziging hiervan zit vermoedelijk in de basis van de systemen en dat is niet zomaar te wijzigen. Die combinatie van een verouderd systeem en de controle hiervan maakt de 0% btw ook vooral een werkkrachtprobleem. Het tekort aan mensen met specialistische kennis die dit tijdig en juist kunnen oplossen, zorgt ervoor dat we de komende jaren mogelijk nog btw over groenten en fruit blijven betalen."

"Een wijziging die op het eerste oog redelijk simpel lijkt is het gevolg van een veel groter onderliggende oorzaak. Tijdig overgaan op een modern IT-systeem kan op de korte termijn een beperkte impact hebben, maar zorgt op de lange termijn juist voor meer continuïteit en stabiliteit. Dit kan ondernemingen in groenten en fruit, maar ook onze overheid ondersteunen in de transitie naar 0% btw op groenten en fruit.”

Joris Kolff van Aptean voegt toe: “Dus ook bedrijven die handel voeren of produceren, kunnen de fundering al stevig maken door te kiezen voor een standaard ERP-oplossing van diverse globale leveranciers. Vervolgens kun je ervoor kiezen om een AGF specifieke branchestandaard op te nemen. Het voordeel hiervan is dat alle data in één systeem zitten en je kunt leunen op de doorontwikkeling van de standaard ERP-oplossing en de branchemodules van je specifieke AGF-softwarespecialist. De perikelen die horen bij eilandautomatisering zijn hiermee verleden tijd en dit voorkomt een landschap van diverse oplossingen en interfaces tussen de verschillende deelsystemen. Aanpassingen zijn vaak door configuratie aan te passen, en als het echt niet anders kan door middel van een maatwerkaanpassing."

"En dan is het een kwestie van bijblijven om te zorgen dat er een technische wendbaarheid blijft, door altijd bij te zijn qua wet- en regelgeving, maar ook qua connectiviteit naar andere systemen en oplossingen. Maatwerk is hierin vaak (nog steeds) de beperkende factor. In de huidige generatie ERP-systemen kan dit dan ook nog steeds leiden tot jaarlijkse of periodieke upgrades, die toch nog een flinke inspanning kosten. Maar het is in ieder geval nog een ‘managebare’ omgeving."

"Hierin zien we overigens wel een ontwikkeling binnen het Microsoft Dynamics 365 platform, dat voor alle productie- en handelsbedrijven enorm bijdraagt aan de wendbaarheid en beheersbaarheid. De ontwikkeling is dat aanvullingen en aanpassingen op het standaard ERP-systeem en de branchespecifieke oplossing als het ware in apps worden toegevoegd. Hiermee kunnen we in de toekomst naar continu updaten gaan in plaats van upgraden. Zo blijf je als bedrijf wendbaar. Je bent hiermee altijd bij qua wet- en regelgeving, je zet apps aan of uit wanneer er zaken in het bedrijf veranderen of je voegt totaal nieuwe apps toe om nieuwe situaties en processen te ondersteunen. Aptean loopt hierin voorop. Gedurende 2022 informeren wij de markt verder over de ontwikkelingen rondom onze Aptean Food & Beverage ERP oplossing."

Voor meer informatie:
Aptean
Tel: 076-5042520
Joris Kolff: Joris.Kolff@aptean.com 
Robbert de Bruijn: Robbert.Bruijn@aptean.com 

Klik hier voor reacties van RPO en JEM-id