Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leon van den Hombergh, Frankort&Koning:

"We zijn het Centraal-Amerikaanse meloenenseizoen weleens met grotere voorraden gestart"

Tholen - De Europese markt maakt zich op voor het staartje van het Braziliaanse meloenenseizoen en het begin van het Centraal-Amerikaanse avontuur. "De logistieke uitdagingen zijn groot. Dat is niet alleen in Zuid-Afrika zo, maar ook in Brazilië en dat zal vanuit Centraal-Amerika niet anders zijn", vertelt Leon van den Hombergh van Frankort&Koning uit Venlo.

"De schepen komen in veel gevallen niet weg uit de Braziliaanse havens, zoals dat zou moeten, maar worden ook vaak in de Rotterdamse haven niet volgens planning gelost. Er zijn heel veel onzekerheden in het logistieke traject. Dat maakt het voor importeurs erg lastig om een planning af te geven, maar ook voor de exporteurs zijn de transittijden erg onzeker."

"Zoals elk nadeel zijn voordeel heeft, geldt dat ook voor deze situatie, want hierdoor kan de meloenenmarkt wel in één keer leeg zijn. Andere jaren zaten we in deze periode weleens met een massale aanvoer en grote voorraden en daar is nu geen sprake van. We gaan zelfs richting tekorten en dan zie je ineens dat er vanuit alle hoeken van Europa vraag op je afkomt", aldus Leon.

"Naast dat de Braziliaanse nationale markt een stuk beter is dan voorgaande jaren, lopen nu ook de producties daar sterk terug, zodat we in week 4/5 al uit de voorraden gaan. En dat maakt de start van het Centraal-Amerikaanse seizoen vanuit Costa Rica, Honduras en Panama wel heel anders dan andere jaren. Maar we hebben uitdagingen genoeg, ook bij het Centraal-Amerikaanse seizoen, niet alleen logistiek gezien, maar ook kostentechnisch."

"Tegelijkertijd liggen de prijzen nog maar op een heel normaal niveau. Die zijn continu te laag geweest, maar klimmen nu weer naar een niveau rond de 7-8 euro voor Galia en Cantaloupe, 8-9 euro voor gele meloenen en 85 cent voor de watermeloenen. Sneeuw ligt er gelukkig niet, maar de consumptie zal begin februari niet ineens omhoogschieten. De eerste weken van februari voor Valentijnsdag ligt de nadruk traditiegetrouw vooral op het Spaanse zachtfruit, maar we gaan er het beste van maken", besluit Leon.

Voor meer informatie:
Leon van den Hombergh
Frankort & Koning B.V.
+31 (0)77 3897 202
+31 (0)6 5123 8770
l.vdhombergh@frankort.nl     
www.frankort.nl