Spanje bestudeert de teelt van passiefruit in kassen

Fundación Cajamar, de stichting voor tuinbouwonderzoek van de gelijknamige Spaanse kredietinstelling, stelt weer data ter beschikking over de economische haalbaarheid van een alternatief gewas. Dit keer is passiefruit aan de beurt.

Juan José Hueso, onderzoeker Fruitteelt bij Fundación Cajamar, heeft het over de vooruitgang die is geboekt tijdens een proef met verschillende soorten van het geslacht Passiflora in het proefstation Las Palmerillas. Tussen juni en september 2019 werden zes variëteiten aangeplant in een kas met bol dak en plantengeleiders in de vorm van klimrekken. De zes variëteiten waren granadilla (P. lingularis), Ruby de Cerrado (P. edulis), geel passiefruit (P. edulis f. flavicarpa), zoet passiefruit (P. alata), gulupa (Passiflora edulis f. edulis) en hybride paars passiefruit (P. edulis f. edulis x colvilli).

In de analyse van resultaten, die gepubliceerd werden op Plataforma Tierra, een website van Cajamar ter bevordering van de digitalisering en duurzaamheid van de agrofoodsector, wordt gesteld dat de bedekte teelt de oogst versnelt en vergroot en de kwaliteit van het fruit verbetert, zoals ook bij pitaya of mango het geval is.

"Passiefruit is overigens vlug productief, ongeveer 5 à 8 maand na het overplanten van de zaailingen. De oogstopbrengst kan tussen de 15 en 60 ton per hectare per jaar bedragen. Voor de teelt worden plantengeleiders gebruikt zoals bij de druiventeelt."

Van alle onderzochte variëteiten onder kasomstandigheden is het hybride paarse passiefruit (P. edulis x colvillii) volgens de studie het meest productief, met middelgroot fruit van uitstekende kwaliteit. Bovendien is deze variëteit ook beter geschikt voor de teelt op latwerk. Hueso stelt dat de groei en ontwikkeling van de plant zeer snel is gegaan na de aanplant in september 2019. In iets meer dan twee jaar werd een opbrengst van ongeveer 60 ton/ha bereikt. "Tussen 70-80% van de opbrengst is fruit met een gewicht van meer dan 80 g en met een Brix van 16 tot 18 graden."

Hueso wijst ook op het feit dat passiefruitgewassen in de belangrijkste buitenteeltgebieden geen lang leven zijn beschoren omwille van de plaag- en ziektedruk. "In de kas hebben we slechts hier en daar schade door trips waargenomen die vervolgens met geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën werden bestreden. Voor de bestuiving maken we gebruik van hommelkasten."

De eerste proefperiode met deze zes rassen krijgt nu een vervolg met een tweede fase van het project waarbij het doel zal zijn het teeltsysteem, de klimaatbeheersing, de water- en nutriëntenbehoefte, het snoeien en het oogsten te optimaliseren.

Bron: diariodealmeria.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven