Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Venkel schaars in Italië en prijzen torenhoog

Ongunstige weersomstandigheden, de daling van de oogstopbrengst en de reductie van het areaal in sommige teeltgebieden hebben ertoe geleid dat de prijzen van venkel in Italië zijn gestegen. Voor een kilo venkel in de supermarkt of bij de groenteboer moet er aardig wat geld worden neergeteld.

"We gaan van het ene uiterste naar het andere. Vorig jaar hadden we rond dezelfde tijd prijzen van om en bij de € 0,12 per kilo, nu krijgen we zelfs meer dan € 0,60", vertelt Pietro Petrelli, een teler uit de provincie Tarente die al 10 jaar biologische venkel teelt. "Op dit moment betaalt de consument voor een kilo venkel zelfs € 3. Dat is echt ongezien. Zulke mooie cijfers aan de telerskant hebben we in de laatste 10 jaar niet meer meegemaakt. Maar we hebben de teelt in al die jaren nooit opgegeven, ook niet toen we met verlies werkten. Het was de passie voor de groente die ons op de been hield. Toch worden we als teler steeds moedelozer als we amper kunnen rondkomen met ons loon."

"Een samengaan van factoren heeft voor de huidige beperkte oogst gezorgd. Naast de areaalreductie voor 2021/22 hebben verschillende teeltgebieden in het zuiden overvloedige regens gekend in de herfstmaanden, wat de ontwikkeling van de planten heeft vertraagd. Verscheidene percelen met vroege rassen die normaal na ongeveer 100/110 dagen worden geoogst, lopen achter op schema. Maar ook de maatvoering is onregelmatig en er zijn vooral veel middelgrote tot kleine knollen. En nu kan plaatselijke vorst de beschikbaarheid nog verder doen afnemen."

"In tegenstelling tot wat men zou denken, zijn er aan de teelt van venkel hoge productiekosten verbonden. En die stijgen nu nog wat meer met de prijsstijgingen van veel grondstoffen en materialen. Veel van mijn vrienden en collega's hebben de afgelopen jaren de voorkeur gegeven aan andere teelten of zelfs andere economische activiteiten, zoals zonne-energie. Maar met de prima prijzen van nu voorzie ik voor volgend jaar weer een lichte toename van het areaal."

Publicatiedatum: