Een uitdaging wordt werkelijkheid: amandelbomen op drassige grond

Niet alle grondsoorten zijn geschikt voor een bepaalde teelt. Vaak is het echter mogelijk om met behulp van bepaalde teelttechnieken, buitengewone resultaten te bereiken. Zelfs als er sprake is van zeer moeilijke bodemomstandigheden, zoals kleigronden gelegen in moerassige gebieden. Dit is het geval voor Ismaele Capanna, die samen met zijn broer Nicola besloot een amandelboomgaard aan te planten op een geërfd stuk land, waar van oudsher voedergewassen of tarwe werden verbouwd. Dit land ligt in Castellana Marina, in de provincie Taranto, op enkele kilometers van de Ionische Zee

Links: Ismaele Capanna. Rechts: Nicola Capanna.

“We waren het beu om op deze grond gewassen met een zeer lage opbrengst te zien, ondanks het feit dat we ons bewust waren van de aanzienlijke en aanhoudende wateroverlast. Na informatie van deskundigen te hebben ontvangen, hebben we in januari 2020 de eerste 2.400 Lauranne-amandelbomen (6,5 hectare) geplant op onderstam GF677. Dankzij de techniek van het aanaarden op de rijen, met een hoogte van 40 cm en een breedte van ongeveer 1,5 m, konden wij onze amandelboomgaard aanleggen, die nu volgens de innovatieve Zaragoza-methode wordt beheerd. Het irrigatiesysteem werd in het midden van de stam geïnstalleerd, zodat de wortels zich er volledig op kunnen ontwikkelen. De planten hebben een buitengewone groeikracht en dit jaar verwachten wij onze eerste oogst.” 

De amandelbomen van Capanna, december 2021

“De grond heeft een kleiachtige/leemachtige textuur die neigt tot verdichting bij overbelasting en die breekt in de zomer. De bodem is ook slecht geventileerd. Wij vermijden onnodige grondbewerking en respecteren de spontane zode, waardoor wij de structuur en tegelijkertijd de biodiversiteit kunnen respecteren. De aanwezigheid van een gevarieerde wilde flora stelt bestuivende insecten in staat hun werk te doen.” 

De amandelbomen van Capanna, mei 2021

“Wij zijn zeer tevreden over de keuze van de teelt en de aflossing die is gegeven aan deze bodem, die nooit ten volle is benut, omdat hij niet goed genoeg zou zijn. Wij zijn ook veel dank verschuldigd aan landbouwdeskundige Vito Vitelli, die ons heeft geholpen bij alle fasen van de voorbereiding en het beheer van de aanplant.” 

Voor meer informatie:
Ismaele Capanna
Azienda Agricola Capanna
+39 3273720801


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven