Tool helpt om de AGF-aanvoer naar de retail op peil te houden tijdens de pandemie

AGF-bedrijven in Australië en Nieuw-Zeeland worden aangemoedigd om een nieuwe tool te gebruiken die gebruikmaakt van wiskundige formules om ziekte en absentie als gevolg van Covid-19 onder personeel te modelleren en voorspellen, waarmee uiteindelijk de gevolgen voor de toeleveringsketen kunnen worden beperkt.

Voedselveiligheidssoftwarebedrijf iFoodDecisionSciences (iFoodDS) is de samenwerking met de USDA en Cornell University aangegaan om een gratis versie van de Food Industry Covid-19 Control Tool (FIndCOVControl) te introduceren. Ilango Surendran, de in Australië gestationeerde regiomanager van iFoodDS, vertelt dat ondanks dat de tool tot nu toe alleen nog maar in de VS werd gebruikt, deze overal ter wereld even effectief is. 

"Lege winkelschappen zijn desastreus voor retailers, producenten, consumenten en andere organisaties die actief zijn binnen de toeleveringsketen, van teeltbedrijven tot distributiecentra," legt hij uit. "Ik ben van mening dat het gebruik van software telers kan helpen de  risico's voor hun personeel strategisch te minimaliseren waardoor zij door kunnen gaan met het telen van hun producten en deze de supermarktschappen kunnen bereiken."

De software modelleert momenteel voor de Delta-variant van het coronavirus, maar het team werkt aan een versie voor de Omikron-variant. Deze zal op korte termijn beschikbaar komen. De software is nu nog uitsluitend voor AGF verkrijgbaar, maar zal binnenkort geschikt zijn voor alle agrarische producten. Na het invoeren van bedrijfsgegevens ontvangt de gebruiker een rapport met voorspellende modellen die de besluitvorming ondersteunen.

"Het vertrouwelijke rapport bevat gedetailleerde gegevens," vervolgt Surendran. "Afhankelijk van de input duurt het één tot twee uur om een rapport te genereren. Het omvat daarnaast diverse scenario's. Zelfs zaken als de lichaamstemperatuur van werknemers bij aankomst op het bedrijf maken het mogelijk om te voorspellen hoe groot de kans is dat andere personeelsleden het virus oplopen wanneer één persoon positief test. Door alle temperatuurgegevens van mensen beschikbaar te hebben, kan het bedrijf degenen met een temperatuur boven de 37,5 graden de toegang weigeren, omdat zij het grootste risico vormen voor verspreiding van het virus onder het overige personeel. Ook kan er naar andere factoren worden gekeken, zoals gedeelde woonruimtes en vaccinaties. Het biedt organisaties bruikbare informatie om strategieën te ontwikkelen om het risico op Covid-besmetting te beperken, zodat zij er zeker van zijn dat de productie optimaal blijft."

Surendran vertelt dat de tool tenminste tot augustus gratis is dankzij subsidiëring van de USDA en momenteel door meerdere groente- en fruittelers in de VS wordt gebruikt. Hij hoopt samen te kunnen werken met AGF-telers om feedback te krijgen en zo de uitbreiding naar andere producten mogelijk te maken en de effectiviteit te verbeteren, ook in Australië en Nieuw-Zeeland. 

"Ik zit echt te wachten tot ze het gaan gebruiken en feedback geven," vervolgt hij. "Het is een eenvoudige en gebruiksvriendelijke tool. Wanneer men eenmaal gegevens en informatie in 'model selection' heeft ingevoerd, dan worden er diverse modellen gegenereerd. Het is een gemakkelijk en duidelijk systeem dat bedrijven in staat stelt om te bepalen welke medewerkers uitvallen vanwege Covid en wat zij kunnen doen om een optimale aanvoer van product aan retailers te garanderen. Wanneer dit niet mogelijk is dan kunnen zij in elk geval aan retailers aangeven dat zij kampen met personeelstekorten, zodat iedereen zich hierop voor kan bereiden. Op deze manier zou het mogelijk moeten zijn om supermarktschappen gevuld te houden."

Het project komt voort uit de samenwerking tussen iFoodsDS en Cornell University, die in het verleden ook betrokken was bij andere modelleringssystemen op het gebied van voedselveiligheid, waaronder de Environmental Monitoring Solution, die gebruikt wordt voor het voorspellen van ziekteverwekkers in voedsel. 

"Het is een tool die nu gratis beschikbaar is en we willen zeker weten dat telers hiervan op de hoogte zijn," zegt Surendran. "Het is een zeer complex en goed model dat telers, verpakkers en retailers in deze lastige periode kan helpen om schappen gevuld te houden. Hopelijk is de tool ook bruikbaar voor het modelleren van nieuwe Covid-varianten en andere ziekten."  

Men kan zich hier aanmelden voor het gebruik van de software. 

Voor meer informatie:
Ilango Surendran
iFoodDS
+61 487 999 190
ilango@iFoodDS.com
www.iFoodDS.com
www.linkedin.com/company/ifoodds


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven