Oogstrobot met camera voor sla ontwikkeld

Sla is een veel geteeld gewas in Europa en de VS. Maar door een tekort aan arbeidskrachten wordt het steeds moeilijker om deze vaak nog in vollegrond geteelde groente te oogsten. Het vinden van voldoende seizoensarbeiders voor de oogst is een van de grootste uitdagingen van de AGF-sector. Bovendien zijn de marges erg krap, aangezien de lonen sneller stijgen dan de telersprijzen.

In Engeland werken experts op het gebied van tuinbouwtechnologie en -machines samen met het Duitse IDS aan de ontwikkeling van een robotoplossing om het oogsten van sla te automatiseren. Het team werkt aan een project dat gefinancierd wordt door Innovate UK en bestaat uit experts van machinefabrikant Grimme, Agri-EPI Centre (Edinburgh), Harper Adams University (Newport), het Centre for Machine Vision van de University of the West of England (Bristol) en twee van de grootste saladeproducenten van het VK.

Daartoe zijn bestaande preioogstmachines aangepast om de sla van de grond te tillen en op een transportband te leggen. De buitenste bladeren van de sla worden mechanisch verwijderd om de stengel bloot te leggen. Vervolgens wordt gebruik gemaakt van machine vision en kunstmatige intelligentie om heel nauwkeurig een snijpunt op de stengel te identificeren om de krop sla netjes te scheiden.

"Het snijden van ijsbergsla is technisch gezien het proces dat het meest gecompliceerd is om te automatiseren, zo vertellen onze teamgenoten van Salad Harvesting Services, een dochteronderneming van G’s Growers", zegt Rob Webb, Product Sales Specialist bij IDS.

Voor meer informatie:
IDS Imaging Development Systems GmbH
Dimbacher Str. 10
74182 Obersulm (Duitsland)
Tel: +49 7134 961960


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven