Warehouse van 24.000 m2 voor exoten en bessen

State-of-the-art nieuwbouw DC Russische fruitimporteur naar Nederlands ontwerp

Tholen - Momenteel is de bouw van een nieuw DC van de Russische fruit- en exotenimporteur Art Fruit in volle gang. De Russische marktleider, die exotisch fruit, zachtfruit en groenten distribueert aan winkelketens, restaurants en productiebedrijven door heel Rusland realiseert een state-of-the-art nieuwbouw van 24.000 m2 met nog eens 5.000 m2 kantoorruimte. Voor het ontwerp van het pand klopten de Russen aan bij Bogaerds Architecten en Ingenieurs uit Numansdorp.

"We werden aanbevolen door een Nederlands contact van het bedrijf, die onze kennis en kunde op het gebied van warehousing in AGF kende", vertelt architect Rafael Krijgsman. "Onder meer de nieuwbouw van Nature's Pride hebben we ontworpen. Het bedrijf wist dus dat we een track record hadden met dergelijke warehouses, waarbij we de logistieke wensen tot de laatste komma engineeren in het ontwerpproces."

De bouw van het DC wordt uitgevoerd door een Russische bouwer. Komende maand moet het pand wind- en waterdicht zijn. De finale oplevering staat voor volgend jaar zomer gepland. "Bouwen in Rusland vereist een ander ontwerp dan in West-Europa. Klimatologisch is het er extremer, dus bijvoorbeeld voor de sneeuwbelasting werk je met andere parameters dan we hier doen. Daar hebben we de constructie op aangepast. Je wilt tenslotte dat het pand jarenlang mee kan", legt Rafael uit.

De nieuwbouw is opgesplitst in een gedeelte voor de exoten en een gedeelte voor het zachtfruit. "We hebben goed nagedacht hoe we de processen intern konden optimaliseren. Arbeidsuren zijn dan wel niet zo duur als in Nederland, er valt zeker een efficiencyslag mee te maken. Dat hebben we vertaald in een logistiek ontwerp en daar is ook het architectonisch ontwerp op afgestemd."

"Bessen en exoten zijn natuurlijk schitterende productgroepen en dat hebben we ook vertaald in een ontwerp dat de trots van deze opdrachtgever weerspiegelt. De lat werd hoog gelegd voor zowel het interieur als het exterieur en dat heeft zich vertaald in een kleurrijk pand. Het is absoluut geen anonieme doos geworden. De achterzijde van het pand grenst aan een uitgestrekt Russisch bos. Dat zijn elementen waar we in Nederland niet vaak mee te maken hebben, maar maakt het tot een schitterend geheel", aldus Rafael.

Het volledige overleg verliep vanwege de coronapandemie grotendeels digitaal. "En dat verliep perfect. Zag je in het verleden nog weleens dat digitale overleggen bij buitenlandse projecten moeizaam verliepen, sinds Corona heeft iedereen zich op dat gebied toch verder ontwikkeld. De opdrachtgever heeft ons meerdere malen bezocht voor kennismaking, bezoek referentieprojecten op Honderdland II en overleg, maar wij zijn zelf nog niet in Rusland geweest. Wel hopen we dit voorjaar de nieuwbouw zelf te bezoeken." Op de vraag of het Russische project naar meer smaakt, antwoordt de architect: "Als dit de graadmeter is voor een toekomstige samenwerking, dan zeg ik daar volmondig ja op!"

Voor meer informatie:
Rafael Krijgsman
Bogaerds architecten en ingenieurs
Rijksstraatweg 82
3281 LW Numansdorp
T : 0186-651144
r.krijgsman@bogaerds.nl
www.bogaerds-architecten.nl 

Artfruit
108809, г. Москва, д. Марушкино, а/я 11
info@artfruit.ru
https://artfruit.ru/ 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven