Moeizame aanpassing Franse retail aan volledig plasticvrij verpakken

Al bijna drie weken hebben Franse bedrijven te maken met een plasticvrije werkwijze. Enkele hoofden van AGF-afdelingen in supermarkten maken voor het eerst de balans op.

“We weten dat het eigenlijk nog te vroeg is om conclusies te trekken, maar we zijn ons ervan bewust dat bedrijven het liefst ecologisch verantwoord willen werken, maar wel zolang ze hun werkwijze daarbij niet te veel hoeven aan te passen.”

Flinke impact op de verkoop
“Consumenten willen de producten die ze kopen kunnen zien, dat zijn ze gewend. Daarom worden bijvoorbeeld biologische tomaten niet in kartonnen bakjes verkocht”, vertelt een van de afdelingshoofden.

"We zien dat plasticvrij verpakken nu al een flinke impact heeft, vooral op de verkoop van paprika in driekleurige paprikanetjes: dan kopen consumenten ze niet. Hetzelfde geldt voor biologische courgettes en aubergines in netjes.” 

“Het klopt dat klanten de producten niet kunnen zien, maar wij ook niet. Dit maakt ons werk ingewikkeld, omdat zelfs wij niet kunnen inschatten of producten bedorven zijn.”

“Het kostte ons meer tijd, om precies te zijn een paar dagen, om de impact van de schade in kaart te brengen. Dat is ook logisch, want we kunnen producten in bakjes niet goed zien. Het kost niet alleen ons, maar ook onze teams en de logistiek medewerkers tijd dit aan te passen.”

Te kwetsbare verpakking
“Zodra de luchtvochtigheidsgraad te hoog is, wordt de kartonnen verpakking zacht, lastiger in de schappen te plaatsen en te verkopen”, waarschuwt een van de afdelingshoofden. “De kartonnen verpakkingen voor 4 of 6 appelen en peren zijn onvoldoende aangepast en sluiten niet goed. Hierdoor zijn de producten in die verpakkingen minder lang houdbaar.” De verpakkingen zijn dus te kwetsbaar en scheuren snel.

Overstap naar grootverpakkingen
“We denken er nu al over om over te stappen op grootverpakkingen, behalve voor speciale producten als Cœurs de sucrine”, legt dit afdelingshoofd uit. “Grootverpakkingen zullen in ieder geval minder snel schade opleveren, want in plaats van een netje of bakje van 1,5 kg of 2 kg in zijn geheel weg te gooien wanneer 1 stuk fruit of groente is beschadigd, wordt bij grootverpakkingen alleen het beschadigde stuk groenten of fruit weggegooid. Op dit moment zijn we ons steeds meer aan het ontwikkelen op het gebied van grootverpakkingen en minder op het gebied van karton. De klant zal hier even aan moeten wennen.”

Bron: jebosseengrandedistribution.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven