Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Spanjaarden roepen dat EU vanwege citrusimport op de rand van een fytosanitaire noodsituatie staat

"Al maandenlang analyseren we periodiek het aantal onderscheppingen dat wordt gepubliceerd door het Europese registratiesysteem Traces met betrekking tot importcitrus waarop plagen of ziekten worden gedetecteerd", vertelt Inmaculada Sanfeliu, voorzitster van de Spaanse Interprofessionele Organisatie voor Citrusteelt (Intercitrus).

"Uit de gegevens blijkt dat 2021 een recordjaar is geweest: tot en met november werden er 200 partijen onderschept. En dat is dus slechts het aantal onderscheppingen op het beperkte percentage partijen dat men aan een controle onderwerpt."

"Zowel Intercitrus als de sectororganisaties in Frankrijk, Italië en Portugal, maar ook organisaties op Europees niveau zoals COPA-COGECA en FruitVegetablesEUROPE hebben de ministers van Landbouw van bovengenoemde landen, zijnde Julien Denormandie (Frankrijk), Stefano Patuanelli (Italië), Maria do Céu Antunes (Portugal) en Luis Planas (Spanje), en de bevoegde Europese autoriteiten (Permanent Fytosanitair Comité) gewaarschuwd dat we op de rand staan van een verstrekkende fytosanitaire crisis. De Citruscontactgroep heeft er de afgelopen maanden met klem op gewezen dat we tijd aan het verliezen zijn en dat we moeten ingrijpen voordat het te laat is."

"Sinds 2000 zijn er 15 ziekteverwekkers uit het buitenland in de EU geïntroduceerd, waarvan er 7 als prioritair worden aangeduid vanwege hun economische en ecologische impact. Evenzo bestaat er een ernstig risico op het binnenkomen van Afrikaanse fruitmot (FCM), Citrus Black Spot (CBS) of Citrus Greening (HLB). Dat zijn zeer gevaarlijke organismen vanwege de omvang van de schade die ze kunnen veroorzaken. En dan hebben we het nog niet eens over de ziekteverwekkers die zich wel al in Europa hebben kunnen nestelen, zoals Xylella fastidiosa of cotonet uit Zuid-Afrika."

"Met de huidige gegevens kunnen we zeggen dat we op een kritiek moment zijn aanbeland, niet alleen omdat deze plagen en ziekten de Europese citrussector treffen, maar nadelige gevolgen kunnen hebben voor de AGF-sector in het algemeen. Volgens de Europese en Mediterrane Organisatie voor Plantenbescherming (EPPO) vallen deze ziekteverwekkers meer dan 70 plantensoorten aan, waaronder veel fruitgewassen. De kwestie gaat dus niet alleen de citrussector of een bepaald land aan, nee, de plagen en ziekten vormen een bedreiging voor veel teelten op het hele Europese continent, en daarmee ook de ecosystemen."

"Als deze ziekteverwekkers zich over Europa verspreiden, zal de omvang van de schade niet te overzien zijn. Dat wordt een ecologische ramp met ernstige sociaal-economische gevolgen. Het zal de lokale toeleveringsketen van de voedingssector rake klappen toedienen, waardoor de EU afhankelijk zal worden van het overzeese aanbod voor de groenten- en fruitbevoorrading."

De hamvraag is dus: "Waarom eisen andere citrusteeltlanden koudebehandeling voor het inkomende fruit en laten wij in de EU dat na?", besluit Inmaculada.

Bron: efeverde.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven