40% minder rode Nubia-knoflook op Sicilië verwacht

Het ziet ernaar uit dat de prestigieuze Siciliaanse knoflook uit Nubia dit jaar niet in de keukens van veel Italiaanse en Europese consumenten zal belanden. En daar is één schuldige voor aan te wijzen: de regen in de herfst. Die was zo overvloedig dat de velden onder water kwamen te staan en er niet gezaaid kon worden.

Rode knoflook uit Nubia

"Er is in november en de eerste helft van december zoveel regen gevallen dat de aarde het water niet kon opnemen. We kregen het land dan ook niet op tijd klaar voor het inzaaien van de knoflook. Sommige percelen zijn nog steeds totaal onbruikbaar. We proberen vooralsnog alles in gereedheid te brengen, maar 10 februari is de limietdatum, willen we de gerenommeerde kwaliteit van onze knoflook niet op het spel zetten. Ons product is inmiddels bekend en gewaardeerd in heel Europa", vertelt Gianni Manuguerra, voorzitter van Coop Rosso Nubia.

In deze toestand bevinden de percelen zich momenteel.

"We mogen ons kwaliteitsniveau niet in gevaar brengen", vervolgt Manuguerra. "Dat zou verraad zijn ten opzichte van onze trouwe consumenten. De rode knoflook van Nubia staat bekend om het zeer hoge gehalte aan allicine, een stof die de knoflook zijn karakteristieke aroma geeft. Het product is een ware delicatesse en heel goed verteerbaar. Dit jaar zullen we dus ongeveer 40% minder knoflook kunnen oogsten. Normaal zitten we rond de 100 ton."

Zo zouden de percelen er normaal gesproken in deze tijd van het jaar moeten uitzien.

Het is duidelijk dat hier niet alleen de liefhebber van de Nubia-knoflook de dupe van is, maar ook de telers, die hun inkomen zien slinken.

Gianni Manuguerra, voorzitter van de telersvereniging, aan het werk op een perceel knoflook

"Het alternatief om het gederfde inkomen te recupereren, zou in normale tijden het planten van vollegrondsgroenten zijn, maar met de stijgende productiekosten zal niet iedereen in staat zijn om te investeren in de aanplant van andere gewassen."

Kortom, er staan de telers van de rode knoflook van Nubia harde tijden te wachten. Hopelijk is de veerkracht van de telers voldoende  om dit seizoen zonder kleerscheuren door te komen.

Voor meer informatie:
Gianni Manuguerra
Cooperativa Agricola Rossonubia 
Via Garibaldi 4 Nubia
91027 Paceco - Italië
Tel: +39 349 865 9474
info@agliorossodinubia-produttori.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven