Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Mensen zijn zich steeds meer bewust dat ook Thailand asperges kan exporteren"

Steeds meer consumenten en importeurs worden zich bewust van asperges uit Thailand. Nu het land internationale hulp heeft gekregen om zowel de kwaliteit als productie te verbeteren, groeien de opbrengsten en neemt ook de vraag toe. 

Nattharinee Ruecha, die werkzaam is als consultant voor Thaise agrarische ondernemers, vertelt dat asperges het goed doen in Thailand. "De asperge is één van de belangrijkste commerciële groentegewassen in Thailand. De groente kan jaarrond worden geteeld. Het klimaat is echter wel bepalend voor de opbrengsten. Wanneer de temperatuur tussen de 25 tot 30 graden Celsius ligt dan gedijen de asperges bijvoorbeeld erg goed. Dit is vaak in de periode van april tot juni, tijdens het regenseizoen. In de wintermaanden zijn de opbrengsten vanwege de temperaturen wat lager en gaan de prijzen omhoog. In totaal worden er in het land jaarlijks zo'n 20.000 tot 30.000 ton asperges geoogst."

Volgens Ruecha heeft de export van asperges de afgelopen jaren geleden onder de pandemie. "Onze voornaamste exportmarkten zijn Taiwan, Zuid-Korea, Japan, Europa en het Midden-Oosten. Tijdens de coronapandemie daalde de waarde van de export. Vorig jaar werd de productie bovendien geteisterd door ernstige droogte en plotselinge overstromingen. Dit jaar waren er meer verkooppunten en konden telers hun areaal uitbreiden dankzij onderzoek en ondersteuning op het vlak van teelttechnieken. Nu kunnen we dagelijks 1 tot 3 ton exporteren. De verkooppunten halen het product op en verladen het naar pakstations waar het voorbereid wordt voor de export."

De vraag naar Thaise asperges neemt toe nu steeds meer kopers zich bewust worden dat dit product ook in deze regio beschikbaar is. "De laatste tijd zagen we meer aanvragen uit Europa en het Midden-Oosten binnenkomen. De vraag wordt dus sterker. Wellicht is dit te danken aan het feit dat onze asperges in de smaak vallen bij consumenten. Daarnaast beseffen mensen dat Thailand asperges kan exporteren. Het is ons doel om hier nog meer mensen van bewust te maken. We doen daarom aan promotie om nog meer product af te kunnen zetten."

De Thaise aspergesector kon het afgelopen jaar op internationale steun rekenen. Ruecha licht dit toe: "Vorig jaar stuurde een aantal bedrijven uit Taiwan en de VS ons aspergezaden. Het was de bedoeling dat wij de teelt van deze rassen zouden testen onder de klimatologische omstandigheden hier in Thailand. We hebben nog meer rassen om te testen, waaronder paarse en witte asperges. Ze hebben ons gevraagd samen te werken met universiteiten, onderzoekers en moderne teeltbedrijven om onze resultaten te verbeteren. Tegelijkertijd zijn Thaise telers begonnen met het toepassen van 'slimme' tuinbouwmethoden op het gebied van irrigatie om de teelt nog efficiënter te maken. We krijgen hiervoor ondersteuning in de vorm van apparatuur en technologie via een universiteit en een aantal particuliere bedrijven, zodat we onze opbrengsten kunnen vergroten. LC Global Foods (Thailand) beschikt over een eigen aspergepakstation en we exporteren ons product inmiddels naar nieuwe markten. Momenteel werken we samen met het ministerie van Landbouw aan het openen van nieuwe markten. Wij willen de Israëlische markt betreden, waartoe we voorheen geen toegang hadden. Ik verwacht echter dat we op korte termijn toestemming zullen krijgen voor de export naar dit land."

"De aspergeprijzen zijn nauwelijks veranderd ten opzichte van vorig jaar. De prijzen zullen echter dalen wanneer importeurs rechtstreeks inkopen bij telers. De prijzen voor exportproduct ligt rond de €2,14-3,21 per kilo. De prijzen bij directe inkoop bedragen €0,80-1,60 per kilo. We hebben lokale telers gevraagd om ook asperges voor de export te gaan telen, en niet uitsluitend voor de binnenlandse markt. Zij worden hierbij gesteund door het ministerie van Landbouw voor het verkrijgen van het GlobalGAP-certificaat. De Landbouwfaculteit van de Universiteit van Khon Kaen biedt hulp op het gebied van nieuwe teeltmethoden en zaden uit het buitenland," zegt Ruecha tot slot. 

Voor meer informatie:
Nattharinee Ruecha (Chris)
Roadmap International Thailand Co., Ltd.
Tel: +66 86 844 8608
nattharineeruecha@roadmapthaifarmers.com 
www.linkedin.com/in/cnattharineer/ 

Publicatiedatum: