Wetenschappers zeggen dat nieuw beschermingssysteem nodig is

Cyclospora, toxoplasma en cryptosporidium ontdekt in geïmporteerd zachtfruit in Noorwegen

Cyclospora, toxoplasma en cryptosporidium zijn aangetroffen in zachtfruit dat in Noorwegen wordt verkocht. Blauwe bessen, aardbeien en frambozen werden getest op Echinococcus multilocularis, Toxoplasma gondii, Cyclospora cayetanensis en Cryptosporidium. Frambozen waren het meest besmet, gevolgd door aardbeien en blauwe bessen. Aardbeien en frambozen waren vooral besmet met Cryptosporidium, terwijl blauwe bessen met name besmet waren met Cyclospora. Toxoplasma en Cyclospora werden vaak aangetroffen in frambozen, volgens de studie gepubliceerd in het tijdschrift Food Microbiology.

Volgens de onderzoekers was het echter belangrijk op te merken dat alleen DNA werd gedetecteerd, zodat er geen zekerheid is dat de intacte, infectueuze stadia van parasieten aanwezig waren, en er geen informatie is over de levensvatbaarheid.

Noorwegen importeert, vanwege het korte groeiseizoen in het Scandinavische land, veel zachtfruit uit het buitenland, met meer dan 13.000 ton geïmporteerd zachtfruit in 2020. In totaal waren 86 bessenmonsters afkomstig van binnenlands fruit, terwijl andere uit landen als Peru, Marokko, Chili, Nederland, Portugal en Polen kwamen.

Onderzoekers zeiden dat, hoewel de bevindingen reden zijn voor enige bezorgdheid bij de Noorse voedselveiligheidsautoriteiten, het aanmoedigen van consumenten om het zachtfruit te wassen voor consumptie het risico op infectie kan verminderen.

Bron: foodsafetynews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven