Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Luca Galatro van Vertigo Technologies:

"Als je door de hele keten de kwaliteit kunt waarborgen, verminder je voedselverpilling aanzienlijk"

Tholen - Fresco moet de oplossing bieden voor voedselverspilling in de fruitsector. "Het is een keuringssensor met een detectietechniek die het fruit penetreert, zonder deze te beschadigen", vertelt Luca Galatro van Vertigo Technologies, het bedrijf achter Fresco.

"Op deze manier kan van elk apart stuk fruit worden bepaald of deze van goede kwaliteit is, of niet. We zien te vaak dat volledige dozen fruit worden weggegooid als 1 stuk bij keuring niet goed blijkt te zijn. Met deze technologie valt snel, makkelijk en accuraat vast te stellen wat de kwaliteit van de hele partij is."


Luca Galatro (links) en Raffaele Romano(rechts)
Foto: Fred Leeflang

De sensor maakt gebruik van elektromagnetische microgolven om diep in het fruit te kijken. "Hier onderscheidt Fresco zich ook van de rest. Het is de enige sensor die door middel van deze techniek het fruit zo diep kan penetreren voor de meest accuraat mogelijke resultaten", gaat Luca verder. "Zo definieert Fresco in minder dan een seconde kwaliteitsparameters als rijpheid, zoetheid, interne mankementen en houdbaarheid."

"Kwaliteitscontroleurs kunnen op deze manier makkelijk controleren wat de staat van het fruit is, maar uiteindelijk zou het door de hele keten gebruikt kunnen worden. Als je van teler tot handelaar en uiteindelijk retailer de kwaliteit kunt tracken en waarborgen, hou je door de hele keten de controle en verminder je voedselverspilling aanzienlijk." Luca, en mede-oprichter van Vertigo Tech Raffaele Romano, spreken van een vermindering van voedselverspilling van 8 procent. "Zo’n 10 procent van al het fruit zal nooit in de winkel komen te liggen, terwijl driekwart daarvan gewoon van goede kwaliteit is."


Foto: Fred Leeflang

De twee electrical engineers ontmoetten elkaar op de Technische Universiteit Delft, waar Luca op dat moment aan het promoveren was. "Hier is Vertigo in 2017 ontstaan als een spin-off van de TU Delft. Tijdens een universiteitsproject kwamen we in aanraking met importeurs van exotisch fruit, die allemaal hetzelfde probleem tegenkwamen. Er kon heel veel terrein gewonnen worden op het gebied van keuring, waarna wij besloten om op zoek te gaan naar een oplossing."

De kleinere handversie moet in de eerst helft van 2022 op de markt komen. "Daarnaast willen we ook een versie introduceren voor de sorteerlijnen. Deze grotere versie moet tegen 2024 klaar zijn, waarbij we uitgaan van een uiteindelijke capaciteit van 5 stukken fruit per seconde. Door middel van een samenwerking met twee andere bedrijven, die zich richten op het sorteren en pakken van het fruit, willen we deze in de nabije toekomst ook operationeel hebben. De systemen zijn geschikt voor diverse soorten fruit, maar zal voornamelijk zeer bruikbaar zijn voor de fruitsoorten die lang vervoerd en bewaard moeten worden."

Uiteindelijk zouden de ambitieuze ondernemers graag zien dat Fresco voor meerdere dingen, als bijvoorbeeld melk en eieren, zal worden gebruikt. "De komende 5 jaar zullen we ons echter nog volledig richten op fruit. De stap is uiteindelijk niet heel groot, maar op dit gebied valt eerst nog een wereld te winnen", besluit Luca.

Voor meer informatie:
Luca Galatro
Vertigo Technologies
Molengraaffsingel 12
2629 JD Delft
info@vertigo-tech.com 
www.vertigo-tech.com