Alban Descamps over witlofmarkt:

Lage prijzen en stevige concurrentie voor Franse witlof

“De witlofopbrengsten van dit jaar zijn zeer groot en zorgen ervoor dat de prijzen dalen”, vertelt Alban Descamps van het Franse En'Diva. De grote opbrengsten zijn echter niet de enige reden waarom de prijzen laag zijn. “Momenteel hebben we te maken met stevige concurrentie vanuit Nederland en België die hun witlof tegen echt heel lage prijzen afzetten.”

Hoewel het totale internationale aanbod op de Franse markt tegen zeer lage prijzen wordt afgezet, heeft vooral de aanwezigheid van het aanbod vanuit België en Nederland nadelige gevolgen voor de situatie op de exportmarkt. “België en Nederland bieden ons bijna geen ruimte om ons werk te kunnen doen. Dit heeft met name gevolgen voor de export naar Duitsland en Italië, waar Frankrijk een exporteur is.”

Over het algemeen is de vraag naar witlof goed, maar vergeleken met de opbrengsten, is deze niet voldoende. En de markt is nooit stabiel. “Afgelopen week was de vraag groot. Deze week veranderde de situatie op de markt en werd de vraag weer kleiner.” 

Altijd bang voor tekort aan arbeidskrachten
Alban voegt hier nog aan toe dat En'Diva zal blijven doen wat het altijd heeft gedaan: het zich bezighouden met het telen en afzetten van de witlof van de acht aangesloten telers. “De gezondheidscrisis blijft een bron van zorg met betrekking tot de witlof. We zijn hierdoor altijd bang dat er een tekort aan arbeidskrachten zal ontstaan. De hele situatie is voor iedereen vrij vermoeiend, ook al begint het ergens ook te wennen.” 

Alban Descamps op de 2020-editie van de Fruit Logistica-beurs
 
Voor meer informatie:
Alban Descamps
En’Diva
Z.I. Artoipôle
34, allée de Grande Bretagne
62118 Monchy Le Preux, Frankrijk
Tel: +33 (0)3 21 15 23 30
endiva@endiva.fr    
www.endiva.fr   


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven