Dieter Dömges, Go-champ:

"Opvallend stijgende vraag naar kastanjechampignons"

Champignons van Duitse teelt zijn meer in trek dan ooit. Deze hang naar regionale paddenstoelen en exoten is sinds de uitbraak van de pandemie merkbaar versneld, aldus Dieter Dömges, mededirecteur van Pilzhof Nettetal. "Vooral kastanjechampignons zijn in opmars," zegt de teler en handelaar.

"Er is al verschillende jaren een groeiende vraag naar exotische paddenstoelen. Vooral gewone oesterzwammen en koningsoester-zwammen zien een stijgende vraag, terwijl de vraag naar shii-take zich lijkt te stabiliseren", aldus Dömges. "Voor kastanjechampignons daarentegen is er een duidelijke stijging van de vraag, die gedeeltelijk heeft geleid tot een tekort op de markt." De teelt van kastanje-champignons en ook het plukken ervan is gemakkelijker dan het witte equivalent, en het gewas is minder gevoelig, volgens Dömges. "De opbrengst per vierkante meter is daarentegen lager, waardoor kastanjechampignons uiteindelijk een hogere marktprijs hebben dan witte."


Frank Goertz (l) en Dieter Dömges staan samen aan het roer van Pilzhof Nettetal.

Binnen de productie is de procentuele verhouding tussen kastanje- en witte champignons nu 60-40. Dömges: "In de retail liggen kastanje-champignons ver voor, maar in de horeca zijn de witte nog steeds meer in trek. Van de kastanjechampignons zijn vooral de 40-50 kalibers populair bij de consument, terwijl de kleinere in tegenstelling tot bij witte champignons, eerder zeldzaam zijn."


Champignonteelt

Groeiende klantenkring in Fresh Park
Pilzhof Nettetal is opgericht in 1958 en bestaat nu iets minder dan 5 jaar als geregistreerd bedrijf. Naast de productielocatie en het hoofdkantoor in Nettetal exploiteert het bedrijf een stand in het nabijgelegen Fresh Park Venlo, GoChamp genaamd. "In de afgelopen jaren zijn veel kleinere telers in het Nederlandse grensgebied verdwenen, en wij hebben een aanzienlijk aantal van hun klanten kunnen overnemen", zegt Dömges.


Het managementteam tijdens een bezoek van Freshplaza in 2019.

Terwijl het klantenbestand groeide, werden ook de productie-installaties in de vestiging Nettetal gemoderniseerd. "Wij hebben veel geïnvesteerd in teelttechnologie, om de opbrengst van onze exoten te kunnen verhogen. Wij gebruiken de technologie sinds december vorig jaar en de eerste resultaten zijn veelbelovend," legt Dömges uit.


Dieter Dömges in de kweekcel

Losse paddenstoelen in de retail
Daarnaast werden ook de onderwerpen marketing en verpakking intensiever bestudeerd. "Wat regionaliteit betreft, gaan we een stap verder in de richting van lokaliteit. Dit betekent dat we nu alleen aan retailers binnen een straal van 50 km leveren. Ook verpakking blijft een boeiend onderwerp. De wettelijke verhoging van het minimumloon tot 12 euro/uur, die toch weer gecompenseerd moet worden, maakt de zaken nog moeilijker. Tegen de trend in leveren wij meer losse champignons aan retailers en de verkoopcijfers zijn tot nu toe zeer bevredigend."

Voor meer informatie:
Dieter Dömges
Pilzhof Nettetal
Berg 17a
41334 Nettetal
+49 2153 971 778
info@pilzhof-nettetal.de 
www.pilzhof-nettetal.de 

GoChamp B.V.
Venrayseweg 114C
5928RH Venlo (NL)
+49 176 2416 8888
www.gochamp.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven