Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Er zullen twee competitiedivisies zijn bij Tango en Nadorcott"

Grote volumes kleine sinaasappelen in Spanje houden prijzen laag

Het Spaanse clementine- en mandarijnenseizoen bevindt zich nu in de tweede fase. De Clemenules en Clemenvilla's verdwijnen van de markt en maken plaats voor de variëteit Hernandina en de eerste beschermde rassen zoals Tango en Nadorcott. Ondertussen worden ook de laatste Navelina-sinaasappelen op de markt gebracht en begint de oogst van Navels, Lanes en Salustiana’s.


César Claramonte, manager van Clasol (links op de foto)

Over het algemeen is de sinaasappelopbrengst in Spanje heel groot dit jaar. Maar veel fruit aan de bomen betekent ook veel kleine maten, overwegend 6, 7 en 8. "We zagen het bij de Navelina's, maar nu ook bij Navel en Lane en nog meer bij de Salustiana’s die we momenteel aan het oogsten zijn. Vrijwel geen enkel ras onttrekt zich aan dit probleem", zegt César Claramonte, manager van Clasol.

"Er zijn dit jaar zoveel sinaasappelen dat de telersprijzen zijn ingestort. Maar ook de vraag lijkt eerder laag te zijn en andere landen zoals Egypte vormen steeds fellere concurrentie voor ons in Oost-Europa en bij uitbreiding Centraal-Europa. Grote sinaasappelen halen mooie prijzen, want die zijn erg schaars. Voor het middelgrote fruit ontvangen de telers lage prijzen en met het geld voor de kleine sinaasappelen kunnen niet eens de oogstkosten worden gedekt. Omdat er te weinig grote maten zijn, kan er geen fatsoenlijke gemiddelde prijs worden gemaakt."

"Er zullen twee competitiedivisies zijn bij Tango en Nadorcott"
"Wat clementines en mandarijnen betreft, zijn de prijzen goed geweest voor Clemenules. We mogen best tevreden zijn, ook al bleef de vraag wat achter door de hoge prijzen. Van Clemenules hebben we minder product kunnen oogsten door problemen met cotonet en de Clemenvilla heeft last gehad van de Alternaria-schimmel. Daardoor zijn we vroeger begonnen met de pluk van Nadorcotts en Tango’s. Die liggen nu al in het schap als premiumproduct, terwijl de Hernandina’s de standaardkwaliteit voor hun rekening nemen." 

"Er zijn behoorlijke hoeveelheden Tango’s en Nadorcotts dit jaar. Dus net als bij sinaasappelen zullen de kleine maten 4 en 5 in overvloed aanwezig zijn. Daarnaast zullen we hard moeten concurreren met Marokko, dat dit jaar veel Afourer (Nadorcott) op de markt brengt tegen zeer lage prijzen. In Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland zal het moeilijk zijn om te concurreren met de Marokkaanse mandarijn. Zelfs in Duitsland, waar de Spaanse mandarijn altijd heeft gedomineerd, zie je nu al promoties voor Marokkaans fruit", weet César Claramonte.

"Door de grote volumes liggen de telersprijzen voor Tango en Nadorcott nu al 15 à 20 cent lager dan vorig seizoen. Daarnaast zijn de productie- en transportkosten gestegen, dus wordt het moeilijk om tevredenstellende winstmarges te behouden. Ik denk daarom dat er twee competitieafdelingen zullen zijn bij Nadorcott en Tango: de eerste divisie met fruit van goed kaliber en kwaliteit voor de mooi gepresenteerde verpakkingen, waarvoor hoge prijzen zullen gelden, en de tweede divisie met fruit van middelgroot en klein kaliber en zeer lage prijzen."

Het bedrijf uit Castellón verzendt het gros van zijn citrus naar de markten van Midden-Europa. Sinds dit jaar gaan er ook mooie volumes naar de Scandinavische landen. "We zetten dit jaar meer hoeveelheden af, maar wel tegen lagere prijzen. En vanaf de maand april willen we ook de afzet van ons steenfruit vergroten na de uitbreiding en aanpassing van onze faciliteiten in Calasparra, Murcia."

Voor meer informatie:
César Claramonte
Clasol
+34 634137441
cesar@clasol.com
clasol.com

Publicatiedatum: