Pitloze witte druiven laten Red Globe ruim achter zich in Peruaanse druivenexport

"Vroeger dan normaal en vergezeld van een beetje geluk", zo kan het huidige Peruaanse druivenseizoen 2021-2022 getypeerd worden. In de ruim vijf maanden sinds de start van de export (tot en met de eerste week van januari) zijn er al 42.151.462 kartons van 8,2 kilogram verladen, wat ongeveer 70% is van de totale geraamde export voor dit seizoen.

Er zijn nog twee maanden te gaan. Volgens Manuel Yzaga, voorzitter van de Vereniging van Druiventelers van Peru (Provid), zouden met het huidige exportpercentage van meer dan 4 miljoen kartons per week ruim 61 miljoen kartons verzonden kunnen zijn tegen eind maart. Daarmee zou Peru zijn tweede plaats op de wereldwijde druivenexportmarkt nog iets verstevigen.

Peruaanse exporteurs profiteren van het voortijdige einde van het Californische seizoen. Maar ook het noorden van Chili, ‘s werelds belangrijkste exporteur van druiven die de piek in de aanvoer tussen februari en mei bereikt, zou het aanbod dit jaar lager kunnen uitvallen.

Volgens cijfers van Provid komt 65% van de tot nu toe geëxporteerde druiven uit het noorden van het land (27,3 miljoen kartons). Het zuiden voorzag in de resterende 14,7 miljoen kartons.

In het zuiden zijn de voorbije twee seizoenen voorspoedig verlopen. In 2020-2021 groeide de export bijvoorbeeld met 49% in vergelijking met het voorgaande seizoen.

Dit seizoen spannen de witte pitloze druivenrassen de kroon met een voorlopige export van meer dan 18 miljoen kartons, 44% meer dan in 2020-2021. Daarna volgen de rode pitloze druiven, die overigens ook 24% zijn gegroeid ten opzichte van vorig seizoen. Van Red Globe, vijf jaar geleden nog de meest populaire variëteit, werden tot nu toe 10,1 miljoen kartons verzonden.

"We verwachten het exportseizoen af te sluiten met 25 miljoen kartons witte druiven", vertelt Yzaga. "Dat is 42% van de Peruaanse druivenexport."

Waarom nemen de witte druivenrassen zo fors toe? "Omdat de productiekosten gestegen zijn, kunnen we niet bij de traditionele rassen zoals Thompson, Crimson Seedless of Sugraone blijven. De winstgevendheid van die rassen is te laag. Nu zetten we meer in op gepatenteerde druiven die 50% meer opbrengst per hectare opleveren in vergelijking met andere rassen", legt hij uit.

Bron: gestion.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven