Oogst van Siciliaanse truffels begonnen

Sicilië staat bekend om haar uitstekende fruit- en groententeelt, maar de truffel is een minder bekend product. Het bedrijf Tartufo Siciliano teelt dit gewas in Barrafranca in de provincie Enna.

Calogero Giuseppe Zuccalà

Het bedrijf wordt geleid door Gisella Asarese en haar echtgenoot, Calogero Giuseppe Zuccalà, die ook de mycoloog van het bedrijf is. Het truffelareaal beslaat 5 hectare en er worden zwarte truffels van de soort Tuber aestivum Vittadini (Scorzone) geteeld en witte truffels van de soort Tuber borchi Vittadini. Er is een aangrenzende verwerkingsfaciliteit voor de bereiding van crèmes, patés, oliën en andere producten op basis van truffel. De onderneming brengt ook de Siciliaanse wilde truffel op de markt, die van oktober tot december in de bossen van Midden-Sicilië wordt geoogst. 

Zwarte truffel

“Onze truffels worden geoogst van januari tot juli. Eerst de witte en vanaf april de zwarte. Ook de wilde truffel wordt geoogst. Dit is een zeer gewaardeerd ras dat afkomstig is uit de Siciliaanse bossen”, aldus Zuccalà.

De jaarlijkse hoeveelheden geteelde truffels zijn verdeeld over witte (80 kg/ha) en zwarte (tussen 80 en 150 kg/ha), terwijl wilde truffels onderhevig zijn aan klimatologische en natuurlijke factoren.

Bij hetzelfde ras zijn er geen grote verschillen wat betreft de smaak tussen gekweekte en wilde truffels. Het drogere, mediterrane klimaat van Sicilië resulteert in een meer leerachtige textuur.

“De gewaardeerde witte truffel, Magnatum pico, die niet veel mensen kennen, komt ook in onze streken voor, zij het in kleine hoeveelheden”, legt Zuccalà uit.

Witte truffel

De afzet vindt grotendeels plaats via de distributie aan delicatessenwinkels en de horecasector. Het bedrijf doet ook aan e-commerce, maar dit is niet langer de prioriteit, aangezien zij haar verkoopnetwerk heeft gekristalliseerd. De markten zijn niet alleen binnenlands, maar ook buitenlands, waaronder Engeland, België, Duitsland en Japan.

“Wat de export betreft kunnen wij binnen vier tot vijf dagen wereldwijd leveren. Het verse product is een andere zaak, aangezien daarvoor andere fytosanitaire en douaneprotocollen gelden. Wij kunnen verse truffels gewoon exporteren, maar met een tijdschema dat wordt bepaald door de procedures die in de verschillende landen gelden. De prijs voor de witte, wilde truffel bedraagt €4000 à €5000 per kilo en die voor geteelde €700 à €800 per kilo”, zegt Zuccalà.

Voor meer informatie:
Calogero Giuseppe Zuccalà  
Tartufo Siciliano
Viale Signore Ritrovato , 22/24
94012 Barrafranca (EN) - Italië
+39 3334455044
zuccala.vira@tiscali.it 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven