"In december grote problemen met het transport"

"2021 was een goed Pools appelseizoen"

Na een turbulent verlopen decembermaand lijken er nu betere tijden aan te breken voor de Poolse appelhandel. De prijzen zijn momenteel stabiel, maar de oplopende kosten voor elektriciteit zouden weleens roet in het eten kunnen gooien. De vraag is sterk, dus exporteurs weten wat hen te doen staat. 

"De export van Poolse appelen verloopt in termen van kwantiteit prima, en dan met name de export naar verre bestemmingen. Tot dusver is echter niet alles van een leien dakje gegaan, aangezien we in december grote problemen hadden met het transport. Containers liepen forse vertragingen op, maar gelukkig is de logistieke situatie sindsdien verbeterd," zegt Emilia Lewandowska, officemanager bij de Poolse Appelexporteur Fruit-Group.

Terugblikkend op vorig jaar vertelt Lewandowska dat 2021 een goed jaar voor Poolse appelhandelaren was. "Over het algemeen was 2021 een prima jaar voor Poolse appelen. Volgens officiële gegevens van de regering hebben we 30% meer appelen in derde landen afgezet. Ik hoop dat 2022 een nog beter jaar wordt. We zagen onze afzet van industrieappelen het afgelopen najaar met 40% groeien ten opzichte van dezelfde periode in 2020. De huidige vraag is sterk. We zitten beslist niet om werk verlegen, maar dat is meestal zo in januari, dat van oudsher een goede maand voor appelen is."

Er zullen ruim voldoende appelen beschikbaar zijn voor de komende periode. Emilia: "Op dit moment houden we de kwaliteit van de appelen nauwlettend in de gaten omdat de koelhuizen opengaan. Telers die een goede oogst hadden, willen van hun appelen af, maar omdat we nog midden in het seizoen zitten, is er nog veel fruit beschikbaar. Pas in maart zal blijken of er tekorten ontstaan."

“Momenteel zijn de appelprijzen stabiel. Hier zou echter snel verandering in kunnen komen wanneer iedereen begin februari zijn elektriciteitsrekening ontvangt. Nu deze kosten net zoals die van gewasbeschermingsmiddelen stijgen, zouden Poolse telers weleens in financiële problemen kunnen komen," zegt Lewandowska tot slot. 

Voor meer informatie: 
Emilia Lewandowska
Fruit-Group SP.z.o.o.
biuro@fruitgroup.pl 
www.fruitgroup.pl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven