"Ierse pootaardappelensector moet inspelen op verbod Brits pootgoed in EU"

Charlie McConalogue, de Ierse minister van Landbouw, heeft gezegd dat de sector de groei van de Ierse pootgoedcategorie moet aansturen. Als gevolg van Brexit kan er geen Brits pootgoed meer naar de EU worden geëxporteerd. 

Het VK heeft toestemming gevraagd voor de export van gecertificeerde pootaardappelen onder artikel 44 van het reglement. De EU heeft deze echter geweigerd vanwege het feit dat de Britse fytosanitaire standaarden niet 'dynamisch afgestemd' op de EU-wetgeving. 

Senator Victor Boyhan vertelde aan de minister dat hij al veel met Ierse aardappeltelers over de kwestie heeft gecorrespondeerd. In reactie hierop heeft McConalogue laten weten een 'groot voorstander' van pootaardappelen te zijn. "Het is een sector met een groot potentieel. Ik wil mij inspannen om deze sector weer te laten groeien en terug op het niveau van haar hoogtijdagen te brengen. Deze groei moet worden aangestuurd door de aardappelsector waarbij mijn departement een ondersteunende rol zal vervullen."

Hij legde uit dat de Europese Commissie bij haar standpunt blijft om de export vanuit het VK te verbieden, ondanks vele onderhandelingen met het ministerie van Landbouw. McConalogue is van mening dat dit besluit een 'serieuze kans biedt om de binnenlandse pootaardappel-categorie nieuw leven in te blazen'.

Bron: agriland.ie
Foto: Twitter.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven