Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Amerikaanse onderzoekers pakken salmonella in uien aan

Salmonellabesmetting van uien die in 2020 in de hele VS en Canada tot terugroepacties leidde is het onderwerp van een project van Texas A&M AgriLife Research om uientelers te helpen het probleem op te lossen.

Salmonella-uitbraken in uien en uienproducten tonen aan dat de ziekteverwekker kan overleven tijdens de teelt, behandeling of opslag. Dit is een belangrijk punt van zorg voor de uiensector, aldus de onderzoekers.

Inzicht in salmonella in uien
Vijay Joshi is assistent-professor van de afdeling Tuinbouwweten-schappen en systeemfysioloog bij het Texas A&M AgriLife Research and Extension Center in Uvalde. "Er is weinig bekend over het gedrag van salmonella met betrekking tot uien," zegt Joshi.

Het team van Joshi zal de komende twee jaar, met meer dan €353.000 subsidie van het Center for Produce Safety, een uienspecifiek risicoreductieplan ontwikkelen en aan de sector voorleggen.

Het team zal zijn aanbevelingen voor risicovermindering voor uien baseren op studies van verschillende genetische achtergronden bij salmonella. De onderzoekers zullen zich richten op hoe de genetische en metabolische samenstelling van uien, wanneer die beïnvloed worden door tuinbouwpraktijken, veranderende seizoenen en andere omgevingen, effect heeft op de persistentie van de ziekteverwekker.

Drie wetenschappers van AgriLife Research sluiten zich bij Joshi voor het project aan:

  1. Alejandro Castillo, universitair hoofddocent in het Texas A&M Department of Animal Science en het Department of Food Science and Technology, Bryan-College Station.
  2. Daniel Leskovar, hoogleraar aan de afdeling Tuinbouwwetenschappen en centrumdirecteur, Texas A&M AgriLife centrum, Uvalde.
  3. Subas Malla, assistent-professor groenteveredeling en genetica, Texas A&M AgriLife centrum, Uvalde.

Nieuwe hulpmiddelen voor de sector
Tools die uit het onderzoek voortkomen zijn onder andere nieuwe richtlijnen voor effectief salmonellabeheer in uien; identificatie van variëteiten en praktijken om de persistentie van salmonella te bestrijden; nieuwe mogelijkheden om die factoren in de toeleveringsketen te identificeren die ervoor zorgen dat salmonella in uien kan blijven bestaan.

"Door een stappenplan voor veilige teeltpraktijken te ontwikkelen kunnen we de aanwezigheid van salmonella in de toeleveringsketen van uien aantonen," zei Joshi. "We kunnen het risico van besmetting voor en na de oogst minimaliseren, waardoor we een betere garantie hebben op veilige producten in de hele toeleveringsketen."

Voor meer informatie: agriliferesearch.tamu.edu

Publicatiedatum: