Fernando Blasco, KÖLLA

Marktbericht citrus

Het citrusseizoen in Spanje en Grieken-land is in volle gang en tot dusver zijn alle knelpunten onder controle. "Dankzij het langdurige en coöperatieve partnerschap met onze producenten hebben wij ondanks de pandemie met grote inzet onze programma's en leverings-verplichtingen kunnen nakomen", verklaart Fernando Blasco (foto rechts), specialist citrus van de KÖLLA-groep.
"De situatie wordt echter steeds moeilijker, omdat alle deelnemers aan de toeleveringsketen personeel verliezen: op de plantages, in de verpakkingsbedrijven en in de logistiek verspreidt Covid-19 zich steeds sneller, ondanks alle maatregelen. Het virus is een sterke tegenstander waarmee we dagelijks moeten wedijveren." Fernando Blasco geeft vervolgens een kort overzicht van de verschillende citrusproducten.

Mandarijnen: goede kwaliteiten en stabiele volumes
Zoals in november gemeld, was er een duidelijk tekort aan clementines. Mandarijnen daarentegen waren van goede kwaliteit en stabiele hoeveelheden zijn tegen constante prijsniveaus op de markt gebracht.

Clemenvillas zijn nog beschikbaar voor de komende 2-3 weken. Mochten in de regio Valencia en Murcia de voorspelde nachtelijke temperaturen rond het vriespunt zich voordoen, dan zullen de Clemenvilla's vlekken kunnen krijgen, maar regen zal deze soort niet schaden.

Ortanique: Een zeer stabiele variëteit voor de komende 4-6 weken. Hij valt op door de bijzonder grote omvang en wordt vaak aangeboden in netten van 2 of 3 kg, als sap-mandarijn.

Nadorcott / Tango / Queen: Deze rassen van zeer hoge kwaliteit, die momenteel tot half maart worden geoogst, vertonen nu al meer dan bevredigende kwaliteiten ondanks het feit dat het seizoen nog maar net is begonnen. De lage temperaturen zijn perfect, omdat ze niet zo "huidgevoelig" zijn als bijv. Clemenvilla. Lage temperaturen zorgen bij deze rassen voor stevig en sappig vruchtvlees en een goede smaak. Het aanbod is voldoende, ook al zijn er geen te grote hoeveelheden beschikbaar. Vanaf half maart wordt het aanbod aangevuld met de Murcott-variëteit.

Sinaasappelen: Kalibers 1/2/3 schaars en prijzig
Sinds half december heeft het weer in de teeltgebieden onze sinaasappelproducenten uitstekend in de kaart gespeeld. Het is fris en droog, wat zorgt voor kwaliteit. Wegens de enigszins beperkte vraag gaan wij ervan uit dat de hoeveelheden van de late rassen toereikend zullen zijn. Voor alle sinaasappelvariëteiten zullen de middelgrote tot kleinere kalibers (4/5/6/7) dit seizoen het leeuwendeel van de productie uitmaken. De 1/2/3 kalibers zijn en blijven schaars en dus prijzig.

Navelinas / Navel: In de komende 2-3 weken zal deze variëteit nog geladen worden. Een normale aanvoer van stabiele en prima  goederen is hier gewaarborgd.

Lane Late / Navel Late: Over ongeveer 3-4 weken schakelen we over op deze late rassen. Tegen die tijd zal de kwaliteit stabieler zijn en verwachten wij geen problemen.

Citroenen: Goede beschikbaarheid en kwaliteit
Tot dusver is het seizoen normaal met een goede beschikbaarheid. Er zijn al weken geen schilproblemen, dus de kwaliteit is zeer bevredigend.

Primofiori: Deze momenteel verhandelde variëteit zal normaal worden geleverd tot eind maart.

Vernas: Vanaf eind maart/begin april zal deze variëteit de handel bepalen. Er zullen zich hier echter waarschijnlijk knelpunten voordoen, aangezien er 30%-40% minder goederen beschikbaar zullen zijn. We verwachten dat de prijzen voor Verna sterk zullen stijgen.

Griekenland: Tekorten verwacht vanaf medio februari
In Griekenland blijft de beschikbaarheid van alle sinaasappel- en mandarijnvariëteiten momenteel stabiel. Ook de kwaliteit is constant en meer dan bevredigend. De regen die voor volgende week wordt voorspeld, zou geen invloed moeten hebben op het fruit. Vanaf medio februari kan er een lichte daling van het aanbod zijn - afhankelijk van hoe het weer en de kwaliteiten zich dan ontwikkelen. Wij verwachten echter op geen enkel moment knelpunten in de goederenstroom.

Voor meer informatie:
Fernando Blasco
KÖLLA the fruit company
marketing@koella.com 
koella.com
Instagram: koella.1921  
LinkedIn: KOELLA - the fruit company


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven