Vooruitkijken naar de toekomst met een gloednieuwe app

Schotse Raith Fruit blikt terug op 70 jaar AGF-handel

De AGF-handel is hard, dus wanneer het stokje al aan de derde generatie is overgedragen en je al 70 jaar meedraait, dan heb je dus echt iets te vieren.

Raith Fruit opereert al bijna 70 jaar vanuit de Schotse plaats Kirkcaldy. De zaak wordt nu gerund door Andrew Brady, wiens grootvader Charlie het bedrijf in maart 1952 oprichtte. Voordat hij een zaak opende aan een winkelstraat in Kirkcaldy, verkocht Charlie Brady groenten en fruit vanuit een bestelbus. Tien jaar geleden sloot de winkel haar deuren, omdat supermarkten steeds meer klanten weglokten uit de winkelstraten van de stad. 


Charlie Brady voor de groenten- en fruitzaak

"Het was in die tijd dat een plaatselijke hoteleigenaar ons benaderde voor de levering van groenten en fruit aan zijn hotel. Kort daarna volgden nog meer hotels en restaurants, waardoor we besloten om onze zaak te verplaatsen naar een industrieterrein en van daaruit zaken te doen," legt Andrew uit. 

Raith Fruit levert momenteel verse AGF aan boorplatforms in de Noordzee en hotels en restaurants in Schotland, waaronder het Balmoral in Edinburgh, evenals aan talloze lokale winkeliers. 

Start van e-commerce
Net zoals veel andere groothandelaren zag ook Raith de cateringmarkt, voorheen goed voor 95% van de handel, wegvallen tijdens de lockdown. "Binnen een week creëerden we een website en begonnen we met de bezorging aan huis," vervolgt Andrew.

"Het aantal bestellingen van lokale winkeliers nam ook toe, omdat mensen grote supermarkten meden. De lokale voetbalvereniging nam contact met ons op, omdat zij de kwetsbaren in de gemeenschap wilden steunen door het doneren van groenteboxen. Ook andere lokale organisaties vroegen om groenteboxen voor het bereiden van maaltijden voor minima. We leverden deze tegen de laagst mogelijke prijs."

De situatie is nu weer bijna terug bij het oude en de cateringsector heeft de draad weer opgepakt. Mensen halen hun boodschappen weer in de supermarkt, maar toch houdt ook de thuisbezorging en het winkelen bij detaillisten deels stand. 

"Gezien het succes van onze groenteboxen willen we de online-handel verder ontwikkelen. We staan op het punt om een gloednieuwe app te lanceren om het bestellen nog gemakkelijker te maken en klanten de mogelijkheid te bieden hun eigen box samen te stellen. De nieuwe app zal zowel beschikbaar zijn voor B2B-klanten als consumenten."

"We bezorgen in Fife, Perth, Edinburgh en het hele centrale deel van Schotland. Wanneer men een groentebox bestelt, dan is deze vrij van  plastic verpakkingsmaterialen. Daarnaast werken we met lokale producten, mits deze in het seizoen zijn. Klanten kunnen ook melk en eieren bestellen, evenals onze verse voorgesneden frites, die bij ons op het bedrijf zelf worden geproduceerd."


De KALO-piaggio 

KALO vers fruitsap
Met Pasen zal Raith Fruit haar assortiment uitbreiden met een nieuw product: vers fruitsap, dat op het bedrijf zelf wordt bereid van rijp fruit dat nog heerlijk smaakt, maar niet meer geschikt is om nog verkocht te worden. Dit betekent dus dat er geen fruit meer verloren gaat. Afval, zoals schillen, gaat naar lokale telers om als compost te dienen. 

"We hebben toegang tot alle soorten fruit, van appelen tot aardbeien, ananas en mango's. Het merk kreeg de naam KALO, die staat voor de initialen van de namen van de familieleden. Tijdens de zomermaanden zullen we het sap met onze eigen Piaggo-scooter in de straten van Edinburgh verkopen."

Begin dit jaar nam het bedrijf Perth Produce over om haar klantenbestand te verbreden. "Eén van de voormalige eigenaren zal aan boord blijven zodat bestaande klanten hetzelfde niveau van dienstverlening kunnen verwachten waar zij aan gewend waren."


Andrew op de locatie in Kirkcaldy 

Arbeid, bevoorrading en Brexit
Andrew vertelt dat hij niet veel problemen met personeelsbezetting heeft, aangezien het een familiebedrijf is en de meeste medewerkers al vele jaren in dienst zijn.

Het leeuwendeel van de groenten en fruit wordt op de groothandelsmarkt in Glasgow ingekocht. Voorheen werden bepaalde producten uit Europa geïmporteerd maar sinds Brexit is dit nauwelijks nog de moeite waard. 

"Momenteel importeren we eigenlijk alleen nog champignons uit Polen. Nog meer importeren levert sinds Brexit veel gedoe en papierwerk op. We kopen wat we nodig hebben in Glasgow en  producten zoals zachtfruit en wortelgroenten nemen we, indien voorradig, rechtstreeks bij lokale telers af. Alle producten worden binnen een straal van 33 km van ons bedrijf ingekocht. 

"Ik denk dat dit de juiste manier is om zaken te doen. Iedereen heeft hier profijt van. Het grote probleem is echter dat sommige telers contracten hebben met retailers en uitsluitend voor hen telen. Soms pakt dit goed uit, maar soms ook niet en dan dragen telers de financiële gevolgen. Het maakt hen volledig afhankelijk van retailers."

"Wij rekenen de marktwaarde van onze AGF. Deze fluctueert maar we leveren altijd wel klasse I producten en steunen lokale telers. We kunnen niet concurreren met grote retailketens en we doen hier ook geen moeite voor. Er is echter sprake van een mentaliteits-verandering en steeds meer mensen kopen lokaal in. Tijdens de lockdown zagen we nieuwe mogelijkheden en dankzij deze app zal het potentieel verder toenemen. De app is eenvoudig in gebruik en we staan garant voor een uitstekende dienstverlening. Sommige van onze klanten zijn al 40 jaar klant bij ons."

Foto: Andrew met zijn grootouders

Vooruitkijkend naar de toekomst is Andrew van plan om zich meer te specialiseren in nicheproducten voor toprestaurants en hotels in Schotland. "Deze producten zijn hier gewoonweg niet verkrijgbaar. Sinds Brexit kan men geen kleine aantallen nicheproducten meer importeren. Voorheen zou men hiervoor naar Rungis gaan, maar dit is nu niet zo eenvoudig meer, vandaar dat we op zoek zijn naar leveranciers in het VK."

Voor meer informatie:
Andrew Brady
Raith Fruit
Tel: +44 7808887979
raithfruit@gmail.com
raithfruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven