"Gunstige wisselkoers Turkse lira zorgde voor agressievere export"

Turkse appelen doen het erg goed op de Indiase markt. De vraag was zo sterk dat het exportseizoen eerder dan gebruikelijk van start is gegaan. Dit zou tot gevolg kunnen hebben dat het seizoen vroeg eindigt, wat er op zijn beurt toe zal leiden dat de prijzen zullen stijgen naarmate de voorraden verminderen. 

Volgens Alper Kerim, eigenaar van het Turkse appelexportbedrijf Demir Fresh Fruits, kende het Turkse appelseizoen in 2021 een zeer vroege start. "Normaal gesproken starten we eind december met de export van appelen naar de Indiase markt, maar dit seizoen begonnen we al in november. Zowel in november als in december groeide de afzet. Je zou zelfs kunnen stellen dat de vraag een beetje te sterk was. De wisselkoers Turkse lira/Amerikaanse dollar zorgde ervoor dat we agressiever konden exporteren. Turkije verlaadde alleen al in deze twee maanden meer dan 500 containers appelen. India was, zoals gewoonlijk, de grootste afnemer. Met name in Zuid-India was de vraag sterker dan voorgaande jaren."

Ondanks de huidige situatie rondom de Turkse lira verwacht Demir de komende maanden te kunnen profiteren van hogere prijzen. "De prijzen zijn iets lager in dollars dan vorig seizoen. Dit komt doordat de Turkse lira sterk in waarde is gedaald sinds vorig jaar. Het ziet er echter naar uit dat we de komende maanden hogere prijzen kunnen verwachten omdat de voorraden niet toereikend zullen zijn om tot juni door te gaan met de export, zoals vorig jaar wel het geval was. Demir Fresh Fruits behoort tot de top 3 van importappelen op de Indiase markt. Dankzij onze capaciteit en kwaliteit zullen we zeker aan de top blijven."

De problemen met de wisselkoers leverde de Turkse exporteur hogere kosten op. Kerim licht dit toe: "De waarde van de Turkse lira daalde snel. De waarde van de Amerikaanse dollar nam toe, maar tegen het einde van december daalde deze in twee dagen tijd plotseling met 40%. Het is niet eenvoudig om als im- of exporteur actief te zijn in Turkije, omdat de dynamiek snel verandert. Niet alleen met de dag, maar zelfs met de minuut. De waarde van onze omzet groeide, maar tegelijkertijd stegen de kosten voor verpakkings-materialen en arbeid als gevolg van de lage koers van de Turkse lira. Het gebruik van kartonnen dozen voor het verpakken van appelen is momenteel uitgegroeid tot onze grootste kostenpost, omdat we de contracten met kartonproducenten hebben gesloten nadat de dollar in één nacht 40% in waarde daalde. Het was een grote uitdaging voor ons, omdat onze kosten hetzelfde bleven, maar onze omzet hierdoor daalde."

Nu India is uitgegroeid tot de grootste exportmarkt voor Turkse appelen merkt Kerim dat een aantal spelers zonder de vereiste marktkennis graag een graantje mee wil pikken. "In Turkije startte iedereen met de export van appelen naar India, zelf bedrijven die geen kennis van appelen hadden. Bovendien hadden deze spelers ook geen idee over de kwaliteitseisen en dynamiek op de Indiase markt. Inmiddels horen we vaak dat deze bedrijven te maken hebben met claims. Er staan teveel verpakte appelen in Turkse koelhuizen te wachten nu de vraag vanuit India afzwakt. Ons bedrijf beschikt echter over de juiste partners in India en daarom verwachten we op dit vlak geen problemen."

"Ik zou Indiase importeurs aan willen raden zaken te doen met appelexporteurs die al geruime tijd op deze markt actief zijn, en bekend zijn onder Indiase consumenten. Zo niet, dan lopen importeurs het risico dat zij appelen van lage kwaliteit ontvangen, die moeilijk verhandelbaar zijn en die ze tegen bodemprijzen weg moeten doen. Dat gezegd hebbende, verwacht ik een nieuwe opleving van de vraag naar Turkse appelen in India," zegt Kerim tot slot. 

Voor meer informatie: 
Alper Kerim
Demir Fresh Fruits
Tel: +90 532 514 2080
alper@dff.com.tr  
www.dff.com.tr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven