Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Logistieke problemen spelen Egyptisch lente-uiseizoen parten

"Sommige containers werden naar de verkeerde bestemming verladen"

In Egypte is het lente-uiseizoen nog in volle gang en na een trage start is de aanvoer nu stabiel. Eén exporteur vertelt dat de vrachttarieven zijn gestegen en dat sommige containers zelfs naar de verkeerde bestemmingen werden verladen, waardoor het product bij aankomst op de juiste plaats bedorven bleek te zijn.

De logistiek speelt het Egyptische lente-uiseizoen parten dit jaar. Volgens Mai Yassin, exportmanager bij het Egyptische AGF-exportbedrijf Stars of Export: "Dit jaar zijn de tarieven voor zee- en luchtvrachtverlading fors gestegen. Daarnaast hebben we ernstige problemen ervaren met rederijen. Een aantal keer werden onze containers zelfs naar de verkeerde markten vervoerd, waarna ze retour werden gestuurd aan Egypte. De lente-ui werd vervolgens opnieuw geladen en naar Nederland verscheept. Dit betekende echter wel dat de kwaliteit van het product bij aankomst zeer slecht was. Zo'n 75% tot 85% van de lente-ui moest worden weggegooid. Uiteraard willen we er alles aan doen om dit in de toekomst te voorkomen."

Aangezien de vraag bij aanvang van het seizoen zwakker was, werden exporteurs geconfronteerd met een situatie waarin er teveel lente-ui op de markt was. Yassin vertelt dat dit een negatief effect op de prijzen had. "De vraag naar lente-ui werd nadelig beïnvloed door de lockdowns die werden ingesteld om een nieuwe besmettingsgolf van het coronavirus te voorkomen. Bij de start van het seizoen was de vraag zwak, en dan met name in de aanloop naar de feestdagen. Ook waren de prijzen teleurstellend laag. Na de feestdagen nam de beschikbaarheid op de markt af. Exporteurs beseften dat zij vanwege het coronavirus met een andere marktsituatie te maken hadden dan normaal. Wanneer we teveel product op de markt brengen, dan is dit ongunstig, omdat de prijzen dan kelderen. Dit betekent dus dat we de juiste balans moeten vinden, willen we geen verliezen lijden. Andere exporteurs zijn ook tot deze conclusie gekomen, waardoor de aanvoer van lente-ui over de hele linie is gedaald. Op dit moment zijn zowel de markt als de prijzen stabieler."

“Zoals altijd is onze lente-ui-export gericht op Duitsland en Nederland, omdat deze landen over goede verbindingen met overige landen in Europa beschikken. Daarnaast zijn we ons bewust van de standaarden die op deze markten worden gehanteerd. Hierdoor kunnen we beantwoorden aan de vraag van klanten in deze regio. We verwachten wel dat er de komende weken een klein tekort aan lente-ui zal ontstaan, omdat de weersomstandigheden in Egypte de afgelopen weken ongunstig waren voor de teelt. We verladen momenteel ook knoflook en dit product doet het goed. De markt voor knoflook is prima en we verwachten dat dit zo zal blijven," zegt Yassin tot slot.  

Voor meer informatie: 
Mai Yassin
Stars of Export
Tel: +20 111 012 1741
export@starsofexport.com 
www.starsofexport.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven