Vincent Guérin, Association Nationale Pommes Poires (ANPP):

"De Franse perenmarkt is erg lineair"

Als reactie op een jaar dat uitzonderlijk slecht is verlopen voor de Franse peren, is het seizoen dit jaar gestart met relatief hoge prijzen. De situatie op de markt heeft zich niet veel ontwikkeld en is dus tot nu toe wel stabiel gebleven. “Het gebrek aan opbrengsten maakt het voor ons onmogelijk om volledig aan de vraag naar Franse peren te voldoen. Die situatie is al zo sinds het begin van het seizoen. De prijzen zijn daarom ook hoog gebleven en hebben ook al snel een bepaald plafond bereikt. Bijna twee maanden lang was de Franse perenmarkt te omschrijven als een kleine, zeer stabiele markt, met een vraag die groter bleef dan het aanbod”, legt Vincent Guérin van de Association Nationale Pommes Poires (ANPP) uit.

Helaas zullen de hoge, stabiele prijzen de verliezen van de perentelers echter niet compenseren. Het seizoen moet ook eerder worden geëindigd dan normaal. “Er zullen steeds minder peren beschikbaar zijn, al kunnen sommige specialisten nog tot eind maart  enkele producten aanbieden. Om het Franse aanbod compleet te maken, liggen er ook diverse peren uit andere Europese landen in de supermarktschappen, tegen lagere prijzen. Denk dan bijvoorbeeld aan peren uit Nederland, België en Portugal. De situatie op de Franse perenmarkt heeft echter wel een zeker evenwicht bereikt. De consumenten in de supermarkten geven namelijk de voorkeur aan de peren uit Frankrijk zelf en zullen niet snel kiezen voor een van de importperen.”

Een appelmarkt die weer opleeft
De situatie voor de Franse appelen is, na een periode van een kleine consumptie zoals dat altijd het geval is tijdens de feestdagen, weer aan het veranderen. De appelmarkt komt weer in beweging en leeft weer op. “Zoals elk jaar vertraagt ​​de activiteit op de appelmarkt vooral tijdens de laatste twee weken van december. Dan wordt – in plaats van voor 'gewone' appelen – vaak eerder voor feestelijkere producten gekozen. Sinds begin januari zijn de feestelijkere producten echter langzaam uit de schappen aan het verdwijnen, waardoor er ruimte ontstaat voor meer appelrassen. De lage buitentemperaturen zijn ook goed voor de appelconsumptie.

Op de Franse en de Britse markt zien we hierdoor de markt weer in beweging komen en opleven. We gaan er daarom vanuit dat er vanaf nu steeds meer appelen op de markt zullen worden gebracht. De komende weken staan ​​er bovendien veel promotionele acties in supermarkten gepland. Al deze elementen samen moeten ervoor zorgen dat de maand januari een goede appelmaand wordt.

We mogen echter niet vergeten dat ook de appelmarkt dit jaar te kampen heeft gehad met een tekort en dat de teeltkosten sterk zijn gestegen (kosten voor de bescherming tegen de historische vorst afgelopen voorjaar, explosieve prijsstijgingen met betrekking tot de energie, kartonnen verpakkingsmaterialen en het transport). Het is daarom absoluut noodzakelijk om de huidige prijzen aan te blijven houden en er zo voor te zorgen een ​​dat de Franse appeltelers toch nog een goed seizoen draaien.”

Voor meer informatie:
Vincent Guérin
Association Nationale Pommes Poires
7 rue Biscornet - 75012 Parijs, Frankrijk
Tel: +33 (0) 1 53 10 27 80
v.guerin@pommespoires.fr     
contact@lapomme.org   
www.lapomme.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven